Grimbergse paters willen weer zelf bier brouwen

7 mei 2018
De abdij van Grimbergen wil opnieuw zélf Grimbergen bier brouwen. De paters broeden op een plan om een microbrouwerij en een belevingscentrum te installeren binnen de abdijmuren.

We willen graag terug naar de roots van ons bier. Sinds de Franse Revolutie is Grimbergen nooit meer in de abdij zelf gebrouwen", vertelt pater Karel Stautemas. Dat gebeurt al jaren in de brouwerij van Alken Maes. "De mensen hebben recht op een authentiek bier. Daarom willen we opnieuw nauw betrokken zijn bij het brouwproces."

Exclusief bier

De bekende Grimbergen varianten zullen nog steeds door Alken Maes worden gebrouwen. De microbrouwerij zou een exclusief bier maken dat enkel in de abdij gebrouwen wordt. De paters hebben ook al een geschikte locatie voor hun belevingscentrum en brouwerij voor ogen.

"We willen van brasserie Fenikshof, de gelijknamige feestzaal en Volkssterrenwacht MIRA één groot gebouw maken. Nu staan er nog tussenmuren in, maar we laten onderzoeken of het haalbaar is om alles daar onder te brengen." Daarna wil de abdij een internationale wedstrijd uitschrijven voor architecten die het project willen uitwerken.

Fenikshof weg

De gemeente Grimbergen huurt feestzaal Fenikshof al bijna 20 jaar van de abdij, maar in oktober 2019 loopt dat contract af. Het contract zal niet meer worden verlengd door de abdij.

De plannen van de abdij om feestzaal Fenikshof een nieuwe bestemming te geven, heeft een grote impact op het verenigingsleven in en rond Grimbergen. Veel verenigingen organiseren regelmatig activiteiten in de zaal.

"Die gaan inderdaad op zoek moeten gaan naar een andere locatie", weet pater Karel. "We werken nu al samen met de gemeente om een oplossing voor hen te vinden. Misschien moet de gemeente wel een nieuwe feestzaal bouwen."

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'