Groen blaast "Samen" op

17 januari 2018
Groen zegt de samenwerking met SP.A in Antwerpen op, na de perikelen rond SP.A-kandidaat Tom Meeuws. Dat is beslist op een extra nationaal partijbestuur van Groen. "Wij betreuren dat de Antwerpse SP.A niet de partner is gebleken waarop we hadden gehoopt." Dit betekent het einde van de Antwerpse eenheidslijst Samen.

Amper drie maanden nadat de eenheidslijst boven de doopvont werd gehouden, is Samen dus verleden tijd. Groen blaast het kartel met de socialisten in Antwerpen op.

Aanleiding is het nieuwe schandaal rond Tom Meeuws, die namens SP.A de derde plaats bekleedde op de lijst Samen. Gisteren bood hij na berichten over financieel geknoei zijn ontslag aan. Het ontslag werd live in “Terzake” bevestigd door Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien.

Maar later op de avond weigerde het partijbestuur van SP.A Antwerpen dat ontslag te aanvaarden. De positie van Meeuws binnen Samen en de toekomst van de lijst zelf werd zo erg onduidelijk.Groen heeft er nu dus te stekker uitgetrokken.

Samen was een project tussen Groen en SP.A en enkele onafhankelijke kandidaten met als doel om Antwerps burgemeester Bart De Wever van N-VA met verenigde krachten uit te dagen bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. De partijen zullen nu dus apart die uitdagingen moeten aangaan.

Het was overigens niet de eerste keer dat de positie van Meeuws onder druk kwam. Eerder was dat het geval nadat was gebleken dat de SP.A’er nauwe contacten onderhield met projectontwikkelaar Land Invest, iets wat Meeuws net had verweten aan het Antwerpse stadsbestuur onder leiding van de N-VA.

Bron: vrtnws.be