Groen: "Federale regering heeft deze betoging besteld met oneerlijke pensioenhervorming"

19 december 2017
Volgens Kamerlid Wouter De Vriendt van Groen heeft de federale regering de vakbondsbetoging "besteld". Dat zegt hij in "De Ochtend". "De pensioenhervorming is oneerlijk, mensen zitten in onzekerheid." Vincent Van Quickenborne van Open VLD is het daar niet mee eens: "Deze betoging is georganiseerd door de vakbond die onverdedigbare privileges blijft opeisen. Militairen gaan met pensioen als ze 42 jaar zijn."

Oppositiepartij Groen ziet ook positieve punten in de pensioenhervorming. "Minimumpensioenen voor zelfstandigen bijvoorbeeld", aldus Wouter De Vriendt. "Daar vroegen wij al langer naar. Ook een harmonisering van de verschillende pensioenen is een goeie zaak."

Maar Groen is geen fan van het puntensysteem dat de regering wil invoeren. "Die punten zullen ook aangepast worden aan de economische conjunctuur en hangt af van de wil van de regering. Mensen leven in grote onzekerheid".

De federale regering heeft ook nog geen lijst gemaakt met zware beroepen. Wie een zwaar beroep heeft zou wel nog vroeger op pensioen kunnen. "Er is wel al een hervorming, maar nog geen lijst met wie gespaard zal worden", aldus De Vriendt.

Van Quickenborne: "Vakbonden protesteren tegen onverdedigbare privileges"

Volgens Kamerlid Vincent Van Quickenborne (Open VLD) gaat "de grote stilzwijgende meerderheid" van de Vlamingen vandaag gewoon werken. "De vakbonden komen betogen tegen enkele onverdedigbare privileges", aldus Van Quickenborne. "Militairen gaan op pensioen op 46 jaar, spoormensen op 55 jaar. Dat kun je niet blijven betalen."

Van Quickenborne ontkent dat er onzekerheid is over hoeveel het pensioen zal bedragen. "Wouter (tegen Wouter De Vriendt, red), ken je MyPension? Daar kun je vandaag op zien hoeveel je pensioen zal bedragen."

Volgens Van Quickenborne is de uitstapleeftijd in België, de leeftijd waarop mensen met pensioen gaan, nog steeds te laag. "Je maakt me niet wijs dat dit niet hoger kan"

Bron: vrtnws.be

Beluister het pensioendebat: