'Groen Gebladerte': Het verhaal van mijn Oekraïense grootmoeder

7 maart 2022
Vorige week werd bekend gemaakt dat Lisa Weeda op de shortlist staat van de Libris Literatuurprijs met haar boek ‘Aleksandra’ . Een urgente roman, oordeelde de jury, want Weeda schrijft over haar Oekraïense grootmoeder. 'Zandman' laat je verder kennismaken met Weeda, en zet de podcast 'Groen Gebladerte' in de kijker.

De oma van schrijfster Lisa Weeda ontvluchtte als jonge vrouw haar thuisland Oekraïne en kwam terecht in Nederland. Tegelijk is 'Aleksandra' ook het verhaal van haar familie uit de Donbass-regio, waar het eeuwige geweld van Rusland tegen de Oekraïense volksaard nooit tot rust is gekomen. Tot op de dag van vandaag blijft de sfeer er grimmig. ‘Aleksandra’ is een hartverscheurend, episch verhaal over een familie die eindeloos lijkt te dwalen tussen Oost en West.

Voor de podcast 'Groen Gebladerte' zocht Tom De Cock de debuterende schrijfster thuis op. Hij ontdekte een bibliotheek vol boeken over de Russisch-Oekraïense verhoudingen. Een gesprek over graphic novels, magisch-realisme en de gruwelen van de Sovjetoorlog.

Je hoort deze aflevering in 'Zandman' op maandag 7 maart, tussen 22 en 23 uur. Of wanneer het je past, via Radio 1 Select of onze app