"Groen licht is niet altijd veilig oversteken"

31 augustus 2015
Vier op de tien kinderen die de voorbije jaren betrokken waren in een verkeersongeval, waren op weg van of naar school. Die cijfers maakte het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) vorige week bekend. Het BIVV doet suggesties om de verkeersveiligheid rond scholen te verbeteren.

Op de lijst van het BIVV staan onder meer volgende suggesties: een aangepast bordensysteem, een uitbreiding van de zone 30, meer politiecontroles in de schoolomgeving en sensibiliseringsacties rond snelheid en gordeldracht.

“Wij willen aan dat lijstje nog een punt toevoegen”, zegt Katrien Van Den Bleeken. In haar entourage verloor een koppel vorig jaar hun zoontje van zes in een dodelijk verkeersongeluk. Dat ongeluk was waarschijnlijk niet gebeurd als fietsers en voetgangers op een kruispunt groen krijgen terwijl al het gemotoriseerd verkeerd moet wachten.

Katrien en een heleboel andere mensen lanceren bij het begin van het schooljaar een duidelijke oproep: “Zorg ervoor dat fietsers en voetgangers conflictvrij een kruispunt kunnen oversteken. Want groen licht, da’s niet altijd veilig oversteken!”

Eva Van den Bossche (Wegen en Verkeer) en Roel De Cleen (Fietsersbond) reageren.

JOURNAAL

Ook onze collega's van Het Journaal hebben aandacht voor het onderwerp.

Foto © flrnt