Groen pleit voor één lage emissiezone: "Met dezelfde regels en systemen voor iedere stad"

20 januari 2018
Groen-partijvoorzitter Meyrem Almaci pleit voor een lage emissiezone in heel Vlaanderen. Dat zegt ze in "De ochtend" op Radio 1 en zal ze straks toelichten op de nieuwjaarsreceptie van Groen. Op dit moment zijn er lage emissiezones in steden als Antwerpen en Brussel. "Een beetje zoals middeleeuws stadstaten waar iedereen z'n eigen ding doet", aldus Almaci.

Groen heeft geen makkelijke week achter de rug, nadat de partij in Antwerpen het samenwerkingsverband met SP.A stopzette. "Maar onze partij blaakt van gezondheid", aldus Almaci. "We verwachten heel veel mensen op onze nieuwjaarsreceptie straks."

Na de ruzies van vorige week wil Almaci het nu over inhoud hebben. "Antwerpen is een lage emissiezone en we zien dat in Vlaanderen steden nu naast elkaar als middeleeuwse stadstaten elk hun eigen systeem uitwerken."

Almaci pleit voor één soort lage emissiezone voor heel Vlaanderen. "Dan zijn de regels en de systemen hetzelfde voor iedereen in plaats van andere regels stad per stad." Volgens Almaci zal zo'n algemene lage emissiezone duidelijker zijn voor de burger.

In Antwerpen wil Groen gaan voor een "klimaatneutrale stad". "De haven is nu sterk aan het uitbreiden, maar is daar te weinig bezig met de vergroening van de economie", aldus Almaci. Andere steden doen dat wel en dat zou volgens Groen op lange termijn banen kunnen kosten.

Herbeluister het gesprek hier (vanaf 1:11)

Bron: vrtnws.be en De Ochtend

Lees ook