Groen-voorzitter Meyrem Almaci: "Debat over sluiting van kerncentrales is na 17 jaar gestopt"

11 september 2021
Meyrem Almaci houdt er rekening mee dat de levensduur van de twee jongste kerncentrales van België verlengd moet worden, als dit najaar blijkt dat de stroomvoorziening de komende jaren niet verzekerd kan worden. Maar volgens de voorzitter van Groen is het debat over de kernuitstap intussen wel in een definitieve plooi gevallen. “Het is nu voor iedereen duidelijk dat we nu naar de definitieve sluiting van de kerncentrales gaan."

Dit najaar moet duidelijk worden of de zeven kernreactoren in België tegen 2025 stilgelegd kunnen worden. Tijdens een veiling, in november, zullen subsidies toegekend worden aan bedrijven die gascentrales willen bouwen om de kerncentrales op korte termijn te vervangen. Dat zijn de partijen van federale regering overeengekomen toen ze vorig jaar een regeerakkoord sloten. Daarmee houden de partijen van de Vivaldi-regering vast aan de agenda van de kernuitstap zoals die al in 2003 in een wet werd overeengekomen.

Meyrem Almaci, voorzitter van regeringspartij Groen, die met Tinne Van der Straeten de minister van Energie levert, heeft er goede hoop in. “In november gaan we kijken hoeveel bedrijven willen investeren om het tekort aan capaciteit op te vangen via energiecentrales. We zitten op dit moment op koers”, zei ze in 'De Ochtend'.

Bekijk hier het gesprek over de kernuitstap in 'De Ochtend':

“Er zijn heel wat bedrijven die aan de veiling willen deelnemen en een vergunning willen aanvragen. Maar we zullen dan pas definitief weten of het scenario A of scenario B zal zijn”, houdt ze een slag om de arm. Bij scenario A worden alle kerncentrales sluiten, Bij scenario B kunnen alsnog twee kerncentrales open blijven.

Voor Almaci is het alvast duidelijk dat de kerncentrales dicht zullen gaan, “de vraag is gewoon: op welke termijn en die beslissing is belangrijk om de omslag te maken naar hernieuwbare energie.”

Debat gestopt

Maar Almaci houdt dus ook nog optie B open, die ook in het regeerakkoord staat, merkt ze op. “Op het moment van de veiling zullen we zien of er voldoende capaciteit is of niet. Als er onvoldoende capaciteit is, zal optie B, het verlengen van de bestaande kerncentrales overwogen worden. Maar hoelang dat is, dat is nu niet aan de orde”, vindt de politica.

Almaci merkt op dat verlengen van de kerncentrales een optie is die op tafel ligt en die veel geld kost. "Het kost 1 miljard euro om je kerncentrales te verlengen. Maar laat ons eerst naar de veiling gaan. We zitten op koers. Tinne Van der Straeten is er in één jaar in geslaagd iets mogelijk te maken wat in 17 jaar niet is gelukt. ”

Volgens Almaci is het vooral duidelijk “dat we nu naar de definitieve sluiting van de kerncentrales gaan”. “De afgelopen 17 jaar is er eindeloos gedebatteerd, maar dat debat is nu gestopt.”

Beluister het gesprek met Meyrem Almaci uit 'De Ochtend' via Radio 1 select

Check ook de podcast 'Ontbijten met Michaël':

Lees ook: