Groen wil vluchten tussen Amsterdam en Brussel afschaffen: "Absurd om zo'n korte afstand tussen 2 steden te vliegen"

6 maart 2019
© Radio 1
In navolging van het debat in Nederland roept Groen op om de vluchten tussen Amsterdam en Brussel af te schaffen en volop in te zetten op de trein. Dat schrijft De Standaard en wordt bevestigd aan VRT NWS.

Verschillende keren per dag stijgt er in Brussel een vlucht op om nog geen uur later in Amsterdam te landen, en omgekeerd. Een vlucht waar een meerderheid in de Nederlandse Tweede Kamer paal en perk aan wil stellen. Oppositiepartij GroenLinks heeft voorgesteld om de vlucht af te schaffen en kreeg daarvoor de steun van regeringspartijen D66 en ChristenUnie.

In ons land wil Groen nu hetzelfde. "Het is absurd dat vliegtuigen vliegen met veel CO2-uitstoot op zo'n korte afstand tussen twee steden. Dus laten we het stopzetten en laten we inzetten op alternatieven. Die beter uitwerken, maar ook goedkoper maken", zegt Stefaan Van Hecke, Kamerlid voor Groen. "Het is onzinnig om een vliegtuig op te stappen om 200 kilometer terug te dalen, terwijl er ook treinen of soms bussen rijden."

Het is onzinnig om een vliegtuig op te stappen om 200 kilometer terug te dalen, terwijl er ook treinen of soms bussen rijden

Maar er is meer. Groen wil alle korteafstandsvluchten in Europa zo veel mogelijk vervangen door de trein. "Binnen Europa zou de trein de goedkoopste optie moeten zijn voor een afstand minder dan 1.000 kilometer." Van Hecke beseft wel dat er dan geïnvesteerd moet worden in de infrastructuur, maar wil bijvoorbeeld de nachttrein opnieuw invoeren en de treintickets goedkoper maken.

Beluister het gesprek met Stefaan Van Hecke in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'