Groep teruggestuurde Soedanezen bij aankomst daar opgesloten en gefolterd

20 december 2017
Verschillende Soedanezen die de voorbije maanden door België zijn teruggestuurd, getuigen over opsluiting en mishandeling bij hun aankomst in Soedan. Voor hun terugkeer hadden ze allemaal een gesprek met het speciale identificatieteam dat door staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) was uitgenodigd in ons land. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Francken had de hulp ingeroepen van Soedan, om enkele opgepakte migranten in het Brusselse Maximiliaanpark te identificeren. Die samenwerking riep toen vragen op, omdat de reputatie van Soedan op vlak van mensenrechten zeer bedenkelijk is. Uit getuigenissen die het Tahrir Instituut voor Midden-Oosten Beleid kon verzamelen, blijkt nu dat verscheidene Soedanezen die in Brussel door het speciale identificatieteam zijn verhoord, achteraf in Soedan bij hun aankomst onmiddellijk zijn opgepakt en mishandeld.

Voor Koert Debeuf van het Tahrir Instituut voor Midden-Oosten Beleid is de Belgische regering zwaar uit de bocht gegaan. "Dit is waar wij enkele maanden geleden al voor gewaarschuwd hebben", zegt Debeuf, die actief contact bleef houden met de uitgewezen Soedanezen en systematisch getuigenissen heeft verzameld "We wilden weten hoe het hen verging en of ze veilig waren. Dat is niet het geval. Ze vrezen vandaag allemaal voor hun leven."

Verschillende Soedanezen vertellen dat er tijdens hun verhoor in Brussel op bepaalde momenten geen Belgen aanwezig waren. De Dienst Vreemdelingenzaken betwist dat, maar geeft wel toe dat de aanwezige ambtenaar geen Arabisch sprak. Dat wil zeggen dat bedreigingen door de Soedanezen van het identificatieteam mogelijk onopgemerkt zijn gebleven.

Theo Francken schaart zich achter zijn diensten, maar stelt wel dat "folteringen nooit kunnen" en bekijkt met Buitenlandse Zaken of een diplomatiek bezoek aan Soedan aangewezen is.

Bron: vrtnws.be

Koert Debeuf van het Tahrir Instituut voor Midden-Oosten Beleid en Theo Francken reageerden in "De Ochtend". Herbeluister: