In groepjes van 4 op een afgesloten locatie: zo mag je komende weken naar EK kijken op groot scherm

2 juni 2021
© Bruno Fahy (Belga)
Het EK voetbal volgen op groot scherm de komende weken? Het kan, nu er coronaversoepelingen komen, al zal het wel onder strenge regels zijn. Dat blijkt uit de omzendbrief van Binnenlandse Zaken die naar de burgemeesters is verstuurd en in Het Nieuwsblad staat. De opvallendste punten samengevat.

Volgende week vrijdag start het Europees Kampioenschap voetbal met de wedstrijd Turkije-Italië. Eén dag later spelen de Rode Duivels hun eerste wedstrijd tegen Rusland. Voor steden en gemeenten of organistoren van evenementen die een groot scherm willen plaatsen waarop supporters de wedstrijden kunnen volgen, gelden in deze coronatijden met strenge regels.

In de omzendbrief die Binnenlandse Zaken naar de burgemeesters heeft verstuurd, wordt aanbevolen om zulke evenementen zoveel mogelijk buiten te laten plaatsvinden.

  • Er wordt best gewerkt met een reservatiesysteem, om grote samenscholingen te vermijden.
  • De locatie van het evenement moet afgesloten zijn zodat extra mensen niet zomaar kunnen aansluiten.
  • Schermen op terrassen en pleinen moeten zo opgesteld dat mensen van buitenaf niet kunnen meevolgen. Op die manier wil men samenscholingen rondom het evenement vermijden.
  • Buiten mogen maximaal 400 mensen samenkomen, binnen 200, zoals dat voorzien is voor alle evenementen vanaf 9 juni.
  • Als er iets kan gedronken worden, dan moeten mensen zitten in groepjes van 4.
  • Als er geen horeca is, dan mogen mensen ook rechtstaan in groepjes van 4. Met anderhalve meter tussen elke groepje van 4, die onderling geen afstand hoeven te houden.
  • Er moet een toegangscontrole zijn aan de ingang om onder meer te controleren op gevaarlijke voorwerpen.

Haalbare maatregelen? 

Wie tijdens het komende EK voetbal supporters de wedstrijden wil laten volgen op een groot scherm, zal zich dus moeten houden aan strenge regels. Maar is het voor de organisatoren haalbaar om onder deze voorwaarden een event te organiseren? "Het is voor ons economisch niet rendabel om een EK-dorp voor maar 400 mensen te organiseren", vertelt Pieter Verhoeven van Nomad Events in 'De Ochtend'. 

Beluister het gesprek met Pieter Verhoeven van Nomad Events in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: