Groeten uit Spanje

20 november 2021
We vernemen dat 31 januari een feestdag is in Spanje. Ze vieren dan de Spaanse overwinning op de protestantse opstandelingen in de Lage Landen en het begin van de Spaanse herovering van Vlaanderen. Een feest met stoeten in klederdracht en re-enactments van veldslagen en zo.

Een vrolijk boel, voor een gebeurtenis die wij noorderlingen toch eerder associëren met moord en doodslag, de uitlopers van de inquisitie, de leegloop van onze gewesten, de val van Antwerpen, brandschatting, rampspoed en neergang. Wij vinden dat de Spaanse soldaten zich in onze gewesten als oorlogsmisdadigers hebben gedragen, maar in Spanje worden ze dus als helden geëerd.

Voor hij tien jaar geleden in Spanje ging wonen en werken, had Sven Tuytens nog nooit van dat feest gehoord, noch van de Asociacion de 31 Enero die het eerbetoon organiseert. Dat feest is door en door identitair, merkt hij: als je 31 januari viert, zeg je "Ik ben Spanjaard, en daar ben ik fier op".

En dan zitten we meteen bij een van de breuklijnen die van Spanje een diep verdeeld land maken. Regionalisten versus nationalisten. Spanjaarden die dictator Franco op handen dragen, versus Spanjaarden die dictator Franco een, tja, dictator vinden. Ben je voor stierenvechten of ben je ertegen. Podemos versus VOX, links versus rechts.

Sven Tuytens zet een punt achter tien jaar VRT-correspondentschap in Spanje, en blikt terug in zijn boek Groeten uit Spanje. Morgen aan de Interne Keukentafel.

Beluister het volledige gesprek :