Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Groot aantal Vlaamse tieners heeft (milde tot matige) psychische klachten

wo 25 sep. - 7:12

Een groot deel van de Vlaamse tieners kampt met psychische klachten. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een groot onderzoek van de KU Leuven, dat VRT NWS en Knack konden inkijken.
Inez Germeys (© Radio 1)

"De adolescentie is een spannende tijd", steekt professor Inez Germeys van de KU Leuven van wal. "Het is de periode waarin jongeren belangrijke stappen zetten in hun persoonlijke ontwikkeling. Maar in die periode zijn jongeren ook kwetsbaar voor psychische klachten zoals angst, depressie of psychose. De meeste psychische klachten bij volwassenen beginnen al in de adolescentie."

Daarom wilde het team van professor Germeys, hoofd van het Center for Contextual Psychiatry (KU Leuven), onderzoeken hoe het staat met de geestelijke gezondheid van tieners in Vlaanderen. In het SIGMA-onderzoek kregen 1.913 jongeren uit het eerste, derde en vijfde middelbaar van scholen over heel Vlaanderen een vragenlijst voorgeschoteld. Daarin moesten ze aangeven hoeveel last ze ondervinden van bepaalde psychische symptomen, zoals slecht slapen, angstig zijn, moeite hebben om zich te concentreren of denken aan de dood.

Uit de resultaten van de studie blijkt dat de meerderheid, bijna de helft van de ondervraagde jongeren, milde psychische klachten ervaart. Eén op de 3 geeft aan geen of zeer milde klachten te hebben, maar er zijn ook jongeren die matige (15,4 procent) tot zelfs zeer ernstige (2,2 procent) klachten hebben.

Meer dan de helft van de ondervraagde jongeren zegt bijvoorbeeld zich snel te ergeren. 46 procent voelt zich zenuwachtig of beverig. Meer dan éen op de drie voelt zich minderwaardig en één op de vier voelt zich eenzaam, zelfs in gezelschap.

Snel hulp zoeken

"De belangrijkste boodschap voor ouders is: accepteer dat het niet altijd even goed gaat met je kind, sta er voor open en bied een luisterend oor", zegt professor Germeys. "En volg op hoe het gaat met je kind. Ik denk dat het beter is om sneller hulp te zoeken dan te wachten totdat het helemaal ontspoort."

Meer resultaten van het onderzoek kan je inkijken op vrtnws.be

Bekijk het gesprek met Inez Germeys in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet