"Groot deel van de bevolking is het niet eens met de vele regels die het Iraanse regime hen oplegt."

2 november 2016
Tieneke van de Velde trok naar Iran toen ze twee jaar geleden een Iraanse man tegenkwam in Vlaanderen. Ze begint een relatie met hem en wil zijn schoonfamilie ontmoeten. Het enige probleem is dat haar vriend gevlucht is uit Iran en er nooit meer mag terugkeren.

Tieneke Van de Velde besliste om samen met haar vriendin Heleen de Bruyne naar Iran te trekken. Haar Iraanse vriend Armin kon niet mee omdat hij het land ontvlucht was. Armin liep het gevaar om opgepakt te worden nadat hij zich aansloot bij Green Movement, een protestbeweging tegen het regime. 

Tieneke trok dan maar met haar vriendin naar Iran en leerde er veel over de cultuur en de gebruiken van het land.

Je schoenen uitdoen is een vorm van elementaire beleefdheid in Iran omdat veel huizen dure Perzische tapijten hebben.

Ze merkte ook op dat de regels in Iran de laatste jaren versoepeld zijn. Waar er vroeger nog strakke regels golden voor bijvoorbeeld kledij, merkte Tieneke dat die regels steeds losser worden. De zedenpolitie in Iran is de laatste jaren ook fel verminderd. Vroeger maakten vrouwen een ommetje om niet gecontroleerd te worden, nu hoeft dat niet meer en kunnen ze de grenzen aftasten van de voorschriften.

Een groot deel van de bevolking is niet akkoord met de vele verplichtingen die het regime in Iran hen oplegt.

Orthodoxe moslima's waarmee Tieneke sprak vinden dat toeristen ongesluierd door Iran zouden moeten kunnen reizen. Tieneke merkt dat er een progressieve wind door het land aan het gaan is. 

Radio 1 Select