Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Groot risico op CO-vergiftiging in 1 op de 10 gecontroleerde Vlaamse woningen: nieuwe campagne gelanceerd

ma 11 nov. - 8:08

In 1 op de 10 woningen die het agentschap Wonen-Vlaanderen controleert, is er een groot risico op CO-vergiftiging. En elk jaar belanden meer dan 500 Vlamingen in het ziekenhuis omdat ze het giftige gas ingeademd hebben. Daarom start Vlaams minister van Wonen Mathias Diependaele (N-VA) met een nieuwe preventiecampagne.
Foto: ketel

Het blijkt het meest vastgestelde gebrek in woningen die de controleurs van het Vlaams agentschap Wonen bezoeken: gebreken of achterstallig onderhoud waardoor CO -of koolstofmonixide- kan vrijkomen in de woning. "In 1 op de 10 gecontroleerde woningen is er een ernstig risico. "Het probleem is bovendien ernstig genoeg om een woning ongeschikt te verklaren", zegt minister Diependaele.

CO is een kleurloos en reukloos gas dat erg gevaarlijk kan zijn. Het komt vrij bij onvolledige of slechte verbranding met open vlam, bijvoorbeeld bij een slecht onderhouden waterverwarmer of een kachel waarvan de schouw niet goed ventileert. Wie het inadement, merkt niet meteen iets onrustwekkends. Slachtoffers worden duizelig en misselijk, vaak zonder goed te beseffen waarom. Maar ze kunnen ook bewusteloos raken of zelfs sterven aan de vergiftiging. Elk jaar komen op die manier meer dan 500 Vlamingen in het ziekenhuis terecht.

Checklist

De nieuwe campagne focust vooral op preventie. "Met de sensibiliseringscampagne informeren we mensen over maatregelen die blootstelling aan CO helpen voorkomen, zoals een tijdig nazicht en onderhoud van verwarmingstoestellen, warmwatertoestellen en schouwen," zegt Diependaele. "Met een checklist kunnen mensen ook heel eenvoudig nagaan of ze een risico lopen op CO-vergiftiging."

De campagne over CO loopt tot begin volgend jaar op televisie, radio en online media. Er zullen ook folders en affiches verspreid worden.  Diependaele verwijst naar het succes van eerdere campagnes rond rookmelders: "Er is momenteel in Vlaanderen een echte stormloop op rookmelders aan de gang. We hopen met deze campagne over CO minstens evenveel mensen te bereiken, want elke CO-vergiftiging is er één teveel."

Bron: VRT NWS & De Ochtend

Beluister het volledige gesprek met Matthias Diependaele in De Ochtend:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet