“Grootouders kunnen niet meer elke dag aan de schoolpoort staan”

21 oktober 2018
De Gezinsbond in Brussel viert vandaag haar familiefeest. Dat staat dit jaar in het teken van de grootouders. Niet toevallig.

“Grootouders zijn enorm belangrijk voor ons”, zegt Gezinsbond-voorzitter Elke Valgaeren in De Ochtend. “Ze kunnen veel betekenen voor hun kleinkinderen, maar ook omgekeerd brengen de kinderen hun leefwereld binnen in het leven van de grootouders. Die unieke rol van grootouders willen wij meer zichtbaar maken.”

Als de kinderen ziek zijn, zitten veel ouders met een probleem

De opvang van de kleinkinderen is wel totaal veranderd. Valgaeren: “Nu hebben grootouders nog vaak zelf een loopbaan. Ook grootmoeders. Ze blijven een belangrijke rol spelen in de opvang van de kleinkinderen, maar dan in combinatie met hun eigen loopbaan. Ze kunnen dus niet meer elke dag aan de schoolpoort staan.”

Grootouders nemen soms ook nog zelf de zorg voor hun eigen grootouders voor hun rekening. Dat maakt het allemaal moeilijk. “Sommige grootouders vangen hun kleinkinderen enkel occasioneel op”, zegt Valgaeren. “Maar als die kinderen ziek zijn, is er wel een probleem.”

Sociaal verlof

“Ouders zoeken in dat geval vaak zelf naar een oplossing. Daar heb je sociaal verlof voor. Om dringende redenen kan je een snipperdag nemen als je kind met griep wakker wordt. Maar veel ouders bellen dan meestal naar hun eigen ouders. Uit eigen onderzoek kwamen we te weten dat negen op de tien grootouders voor kleinkinderen zorgt wanneer die ziek zijn.”

Omdat grootouders zelf werken, is dat niet evident. En dus pleit de Gezinsbond voor sociaal verlof voor grootouders. Zo zouden ze hun job kunnen combineren met hulp voor de kleinkinderen. “We begrijpen dat mensen langer moeten werken, maar oudere mensen moeten ook een rol kunnen opnemen als grootouder of mantelzorger. Grootouders willen niet wachten tot ze op pensioen zijn om een band op te bouwen met hun kleinkinderen.”

Herbeluister het interview:

Lees ook: