"Grootste cyberaanval ooit in Italië": afspraken voor vaccinatie in regio rond Rome kunnen voorlopig niet

2 augustus 2021
In Italië hebben hackers het gezondheidsportaal van de provincie rond Rome platgelegd. Het is niet duidelijk wie achter de aanval zit. Via dat portaal kunnen mensen afspraken maken voor hun vaccinatie en dat kan dus voorlopig niet. De vaccinaties gaan nog wel gewoon door, maar afspraken voor na 13 augustus zijn vooralsnog onmogelijk.

Het gaat om het portaal van de provincie Lazio, de regio rond Rome waartoe ook de hoofdstad behoort. Die site is voorlopig niet bereikbaar en dat is vervelend voor mensen die een afspraak voor een vaccinatie met een coronavaccin willen maken.

Correspondente Helen D'haens heeft een vaccinatiecentrum in Lazio bezocht en aan "De wereld vandaag" vertelde ze dat de vaccinaties er gewoon doorgaan zoals altijd. Die campagne loopt dus nog altijd vlot, omdat de afspraken al gemaakt zijn tot 13 augustus.

Wie nadien een afspraak wil, zal moeten wachten tot de problemen opgelost zijn. Het zou gaan om de grootste cyberaanval ooit in Italië. Volgens D'haens is echter nog niet duidelijk wie er achter die aanval zit, maar die zou wel uit het buitenland komen. De vermoedens gaan uit naar tegenstanders van vaccinaties die internationaal georganiseerd zijn.

Nog volgens D'haens is de situatie inzake corona in Lazio en Rome niet goed en er wordt gehoopt dat de site spoedig opnieuw kan werken zodat er ook na 13 augustus nog gevaccineerd kan worden. Het gaat overigens enkel om de provincie Lazio, dus niet om heel Italië.

Luister naar correspondente Helen D'haens in Rome via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en De wereld vandaag