Grootste horde voor een koppel: kinderen

5 februari 2016
Relatiebemiddelaar Rika Ponnet is tégen relatietesten. "Het is een rare manier om naar relaties te kijken." En Temptation Island is al helemaal van de pot gerukt.

Temptation Island is volgens seksuologe Rika Ponnet géén relatietest. "Het is eerder een kinderlijke vorm van narcisme. De deelnemers denken niet aan de ander, maar aan zichzelf: 'Hoe fantastisch ben ik wel niet, als mijn partner aan jonge, met drank gevulde lijven kan weerstaan.'"

Mensen doen niets liever dan anderen bekijken en beoordelen. Daarom waren de kijkcijfers ook zo hoog. Veel mensen komen samen om naar hun 'guilty pleasure' te kijken. "Maar dat kan wel een aanleiding zijn om over het eigen leven te praten. Het programma kan een thema op de agenda zetten dat anders moeilijk bespreekbaar is" zegt Rika.

"Ruimte geven aan je partner, dat is belangrijk"

Rika vindt het volledige principe van een relatietest vreemd. Het gaat uit van een angstige houding, 'mijn partner moet me bewijzen dat hij of zij te vertrouwen is'. Vanuit verlatingsangst dingen doen, werkt verstikkend. "Het is belangrijk ruimte te geven aan je partner."

 

Denk aan de metafoor van het zand. Hou je je hand open, dan blijft het liggen. Knijp je je hand toe, dan sijpelt het weg.

 

De uitdagingen in een relatie worden enkel groter met de tijd. De grootste horde voor een koppel is, volgens Rika, het krijgen van kinderen. "De relatie keert op het moment dat er kinderen komen. Alles komt onder druk te staan."

 

De beste relatietest?

Wat is nu de beste test volgens Rika? Simpel: "Communicatie".

 

Foto © Getty Images, Rob Stothard