Grootste verlies voor Dow Jones in meer dan 6 jaar, ook Aziatische beurzen diep in het rood

6 februari 2018
De Amerikaanse en Aziatische beurzen zijn de afgelopen uren flink onderuit gegaan. Op Wall Street verloor de Dow Jones op een bepaald moment ruim 6 procent en eindigde met een verlies van 4,6 procent. Daarmee was gisteren de slechtste dag op de beurs in meer dan 6 jaar tijd. De Aziatische beurzen zijn intussen ook fors gezakt. Het is nu afwachten wat de Europese beurzen vanochtend zullen doen.

Er lijkt een einde te komen aan een lange periode van stijgende koersen op de beurzen. Na veertien maanden van steeds betere cijfers, gaat het nu al enkele dagen bergaf. Oorzaak is de langetermijnrente die vorige week fors gestegen is in Europa en Amerika. Daardoor wordt alles wat rentedragend is - zoals obligaties - interessanter om in te beleggen. Tegelijk worden aandelen minder interessant.

Verkoopgolf

Al enkele dagen is er dus een verkoopgolf aan de gang op de Amerikaanse en Europese beurzen, maar maandagavond zakte de Dow Jones, de belangrijkste beursindex op Wall Street, wel erg diep weg. Op een bepaald moment werden er verliezen tot meer dan 6 procent genoteerd. Uiteindelijk eindigde de aandelenindex op 24.345,75 punten, oftewel een verlies van 4,6 procent.

Maar niet enkel de Dow Jones had het moeilijk. Zo leverde de brede S&P-500 beursindex 4,1 procent in tot 2648,94 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq speelde 3,8 procent kwijt tot 6967,53 punten.

"Je ziet duidelijk paniek op de Amerikaanse beurzen", zegt VRT NWS-economiejournalist Michaël Van Droogenbroeck. "Dit is de slechtste beursgang in meer dan zes jaar tijd. Er is dus zeker sprake van een kentering. Maar de vraag is of het nu verder naar beneden zal gaan of dat het hier stabiliseert, want de beurzen blijven wel fundamenteel hoog."

Wat nu?

De Aziatische beurzen zijn afgelopen nacht de Amerikaanse beurzen gevolgd. In Japan is de Nikkei 225-index op een bepaald moment ruim 7 procent gezakt, om zich daarna licht te herstellen. Ook de andere Aziatische beurzen kleuren dieprood.

Het is nu afwachten hoe de Europese beurzen vanochtend zullen reageren als ze straks om 9 uur open gaan. Maar de verliezen op de Amerikaanse en Aziatische beurzen voorspellen weinig goeds.