Grote broer Toots

20 juni 2017
De familie van Jean en Mariette Thielemans
Mariette Thielemans is de zuster van Jean, de latere Toots Thielemans. Broer en zus groeiden op in het café en later de werkkledijwinkel van hun ouders in de Marollen en in Molenbeek. En terwijl zij met haar vlotte kennis van het 'vlaams' en het frans een prima hulp was in de winkel, was Jean .. almaar bezig met muziek.

Jean Thielemans werd geboren in 1922 in de Marollen in Brussel. Zeven jaar lang was hij enig kind en toen kreeg hij een zus, Mariette. Aanvankelijk hadden de ouders het te druk met het café en later met de winkel in de Graaf van Vlaanderenstraat in Molenbeek, en werd de jonge Mariette Thielemans naar een tante gestuurd in Antwerpen, om school te volgen en vlaams te leren. 

Toen Mariette naar Brussel terugkwam en naar de lagere school ging in Molenbeek, leerden zus en broer elkaar beter kennen, maar zeven jaar is natuurlijk een groot leeftijdsverschil. Ieder van hen had dan ook zijn of haar eigen vriendenkring. En toen kwam de tweede wereldoorlog en ging het hele gezin Thielemans op de vlucht naar Frankrijk. En dan kan niet alles mee .. in één wagen was er geen plek voor een accordeon maar wel voor een mondharmonica .. De jonge Jean speelde dan ook dagelijks de nieuwste liedjes van de radio op zijn kleine instrument. 

Ondertussen was Jean een grote liefhebber van cinema en ook in westerns viel in de jaren 1940 wel eens een mondharmonica te horen, o.m. van de Amerikaanse muzikant Larry Adler. Daar ligt dus o.m de basis van de latere sound van Toots Thielemans.

'La petite soeur flamande' van Jean vertelt over hun verschillende rol in het gezin .. en over de eerste stappen van Jean in de muziek, aanvankelijk nog in Brussel en niet veel later ook in New York, Parijs, Londen, Stockholm ..

Jeanke, kom ne keer helpen, riepen mijn ouders dan vanuit de winkel, .. maar dat ging allemaal verkeerd. (lacht) Hij deed dat niet tegen zijn goesting zenne, maar ja.. comment dire? Il avait deux mains gauches .. Hij kon maar één ding, dat is muziekskes spelen.
Mariette Thielemans
Jean Thielemans