Grote herziening huurprijzen sociale woningen baart huurders zorgen: "Soms 400 tot 600 euro per maand extra"

30 november 2019
Wie in Vlaanderen een sociale woning huurt, moet vanaf januari rekening houden met een aangepaste huurprijs. Die wordt vanaf dan namelijk helemaal anders berekend. Voor de meeste huurders zullen de verschillen best meevallen, maar stilaan wordt duidelijk dat voor enkelen onder hen de schok groot zal zijn. In de meest extreme gevallen stijgt de prijs 400 tot zelfs 600 euro per maand.

Een herberekening van huurprijzen van sociale woningen? Vanwaar komt die?

Vorige lente beslisten toenmalig minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) en haar collega's van de Vlaamse regering dat de huurprijzen van de ruim 155.000 Vlaamse sociale woningen vanaf 2020 anders zouden worden berekend. De sociale huisvestingmaatschappijen waren daar zelf al veel langer vragende partij voor: zij wilden een duidelijkere, meer billijke en objectievere manier om tot een goede sociale huurprijs te komen.

Wat gaat er precies aangepast worden vanaf januari?

“De marktwaarde van de woning wordt anders berekend, het inkomen wordt anders gedefinieerd en er gaat een energiecorrectie doorgevoerd worden die eigenlijk een energietoeslag is”, vertelt Joy Verstichele, coördinator van het Vlaams Huurdersplatform in De Ochtend.

Voor sommige sociale huurders zullen de maatregelen leiden tot minder kosten, maar de meesten zullen moeten bijbetalen, stelt Verstichele. En dat ligt vooral aan de energiecorrectie en de herberekening van het inkomen.

“Huurders waarbij de woning energiezuinig is zullen waarschijnlijk een toeslag moeten betalen. Tegelijkertijd wordt de definitie van het inkomen aangepast. Wie een inwonende zoon of dochter van 18 jaar heeft die werkt en een loon verdient, moeten het volledige inkomen meetellen waardoor de huurprijs sterk kan stijgen”.

Energiecorrectie

De nieuwe energiecorrectie stelt dat als de woning energetisch sterk is, je een toeslag zal betalen. “Maar daar hebben de huurders weinig vat op”, aldus Verstichele, “ze krijgen meestal niet de kans om een woning te kiezen”. 

Daarbij weet niemand wat die energiecorrectie zal kosten. Er zijn simulaties maar er zou pas in maart duidelijkheid zijn, en toch wordt de correctie al aangerekend vanaf januari.

We krijgen enorm veel signalen van sociale huurders die ongerust zijn, want pas in januari zullen ze de nieuwe huurprijs te weten komen

Herberekening inkomen

Jongeren boven de 18 die inwonen en een inkomen krijgen worden vanaf nu ook meegenomen in de berekening. “Ouders die in een moeilijke financiële situatie zitten kunnen dan bijna niet anders dan te rekenen op de zoon of dochter die net 18 geworden is om die extra sociale huur te betalen. Dat neemt al meteen kansen af van de jongeren om zich verder te ontwikkelen en een spaarpotje op te bouwen”.

1 op 3 van de sociale huurders heeft na het betalen van de huur te weinig over om waardig te leven

We hebben geen idee wat voor een effect dit zal hebben op de Vlaamse sociale huurder, en we moeten er ons van bewust zijn dat ook vandaag al 1 op 3 van de sociale huurders na het betalen van de huur ook al te weinig over heeft om waardig te leven. Als de huurprijzen verder gaan stijgen, gaan steeds meer sociale huurders het moeilijk hebben om die huur te moeten betalen. En de reden waarom er sociale huur is, is net omdat die betaalbaar moet zijn”.

Lees meer op VRT NWS

Beluister het volledige gesprek met Joy Verstichele:

Beluister het gesprek met Matthias Diependaele:

Lees ook: