Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Grote leeftijdsverschillen tussen collega's op het werk: een vloek én een zegen

wo 1 jun. - 7:58

Een evenwichtige mix van jongere en oudere mensen op het werk heeft een positief effect op het welzijn van de werknemers en is ook goed voor de productiviteit van het bedrijf. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Antwerpen. "Als de mix niet juist zit, ervaren vooral oudere werknemers dit als nadelig", kadert Kim De Meulenaere, professor organisatiegedrag en hr-management.
© Scott Winterroth (Unsplash)

Een goed team op het werk is goud waard. Dat weet iedereen. Maar wat is een goed team? Op die vraag heeft Kim De Meulenaere (UA), professor organisatiegedrag en hr-management, een antwoord gevonden. "Idealiter hebben we op de werkvloer een mooie mix van jong en oud, waarbij er van elke leeftijd evenveel volk in de organisatie werkt", vertelt ze in 'De Wereld Vandaag'.

Idealiter hebben we op de werkvloer een mooie mix van jong en oud, waarbij er van elke leeftijd evenveel volk in de organisatie werkt.

"Jongeren en ouderen hebben een andere vorm van kennis en ervaring. Als je die samenbrengt op de werkvloer kan dat leiden tot grote kennissynergieën (een synergie is een samenwerkingsvoordeel, red.)", verklaart De Meulenaere. "Dat zorgt voor meer creativiteit, snellere besluitvoering, betere innovatie enzovoort. In het algemeen kunnen we  zeggen dat de productiviteit van een bedrijf er dus op vooruitgaat."

Inclusiviteit als noodzakelijke voorwaarde

"Maar het louter bestaan van een mooie mix van jong en oud is niet voldoende om er vanuit te gaan dat de productiviteit stijgt", gaat ze verder. "Als er niets met de mix gebeurt, kan je natuurlijk niet van de voordelen genieten. Het is heel belangrijk dat iedereen ook echt de kans krijgt om zijn kennis en ervaring te delen met andere werknemers."

Daarvoor is inclusiviteit nodig, stelt De Meulenaere. "Diversiteit zonder inclusie betekent eigenlijk niks, dan zorgt het alleen maar voor problemen. Pas als er inclusiviteit is, en er dus wordt gekeken naar hoe je de verschillen op de werkvloer kan gebruiken, kunnen de voordelen van diversiteit voorkomen. Dat is niet alleen op het vlak van leeftijd zo, maar ook op andere gebieden zoals gender, etniciteit, enzovoort."

Diversiteit zonder inclusie betekent eigenlijk niks, dan zorgt het alleen maar voor problemen.

Lees verder onder de foto

© Christina Wocintechcat (Unsplash)

© Christina Wocintechcat (Unsplash)

Effect afhankelijk van leeftijdsgroep

Een goede mix tussen jong en oud heeft bovendien een positief effect op het welzijn van de werknemers. En ook het omgekeerde is waar, al is het effect niet bij elke leeftijdsgroep hetzelfde. "Als we werken in een organisatie waar er hele grote leeftijdsverschillen zijn tussen afgebakende leeftijdsgroepen, dan heeft dat gevolgen voor hoe je je voelt in de organisatie. En we merken dat dit bij jongeren en ouderen anders ervaren wordt", schetst De Meulenaere.

"Voor jongeren is het goed nieuws als er leeftijdsgroepen worden gevormd. Hoe sterker de leeftijdsgroep, hoe beter de jongere zich voelt in de organisatie", legt ze uit. "Voor jongeren is het zo dat als er een grote groep van leeftijdsgenoten is, zij zich daar heel sterk mee kunnen identificeren. Hoe jonger je bent, hoe minder verschillend uw levenservaring en uw loopbaan is. Zij vinden makkelijk aansluiting bij elkaar."

"Bij ouderen is dat veel minder het geval", stelt De Meulenaere. "In de eerste plaats bestaan er heel veel negatieve stereotypes over 'de oudere werknemer'. In wetenschappelijk onderzoek zijn die al vaak ontkracht, maar het feit dat ze bestaan is al genoeg om tot negatieve gevolgen te leiden op de werkvloer. Oudere werknemers ervaren veel sterker leeftijdsdiscriminatie in organisaties waar er grote leeftijdsgroepen aanwezig zijn."

Daarnaast verschillen oudere werknemers meer van elkaar. "Als je tien 55-plussers naast elkaar zet, hebben zij allemaal andere dingen meegemaakt - andere functieniveaus, andere levenswandels, andere carrièrepaden. Dat maakt dat ze zich niet even sterk kunnen identificeren met hun leeftijdsgenoten."

En de leidinggevende?

Ten slotte speelt de leidinggevende een cruciale rol in het hele verhaal. "Uit onderzoek blijkt dat de leidinggevende degene is die het juiste voorbeeld geeft", weet De Meulenaere. "Als de leidinggevende inclusief is naar alle werknemers van alle leeftijden en iedereen evenveel kansen geeft - ook opleidingskansen voor 55-plussers bijvoorbeeld - geeft dat een signaal aan de werknemers."

Als de leidinggevende inclusief is naar alle werknemers geeft dat een signaal aan de werknemers.

En is ook zijn of haar leeftijd daarbij van belang? "Zeker en vast", reageert De Meulenaere. "We zijn op dit moment onderzoek aan het doen naar wat er gebeurt als oudere werknemers onder een jongere leidinggevende werken. Dat druist in tegen de norm en uit eerder onderzoek blijkt dat zowel oudere als jongere leidinggevenden daar negatieve effecten van ondervinden."

"In ons onderzoek tonen we dat er ook positieve aspecten aan zijn. We vinden dat een oudere werknemer met een jongere werkgever minder snel geneigd is om te vertrekken dan wanneer die een oudere leidinggevende zou hebben. Een onverwachte bevinding omdat we net het tegenovergestelde hadden voorspeld." Voor een verklaring hiervoor is het nog te vroeg, daarvoor moet eerst het onderzoek afgerond worden.

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet