Moet de Grote Moskee in Brussel de deuren sluiten?

4 oktober 2017
De onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart komt nu maandag met een nieuw rapport. Daarin staat een pleidooi om de concessie die de Grote Moskee in 1967 van de overheid kreeg te herbekijken. Dat zei voorzitter Patrick Dewael in "De Ochtend".

De onderzoekscommissie bekijkt meerdere facetten van radicalisering. Onderwijs, gelijke kansen, radicalisering in de gevangenissen,... vanuit verschillende invalshoeken wordt in kaart gebracht hoe radicalisering een halt kan worden toegeroepen.

De Grote Moskee is daarin een apart stukje van de puzzel. "Wat de hoofdimam en de voorzitter van het Islamitisch Cultureel Centrum vertelden in de commissie is hallucinant" herinnert Patrick Dewael de zittingen van voor de zomer. "Ze kenden het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens niet. De hoofdimam zei dat man en vrouw gelijk zijn, maar dat een vrouw de man moet volgen. Onaanvaardbaar."

Radicalisering via Grote Moskee?

Volgens een onderzoekster aan de KULeuven is er een grote diversiteit aan wat daar gepreekt wordt. Heeft de comissie wel bewijzen zijn dat de Grote Moskee systematisch de zeer conservatieve interpretatie van de koran verspreid? Dewael zegt in "De Ochtend" dat de commissie tot de conclusie is gekomen dat het salafisme en wahabisme in de Grote Moskee verspreid wordt.

Waar het op neerkomt is dat een religie ondergeschikt is aan de grondwet bij ons. Wat we gehoord hebben in de commissie is dat zij ervan uitgaan dat onze wetten ondergeschikt zijn aan hoe zij religie willen beleven.

"Je kan niet aanvaarden dat op eigen grondgebied een leer verspreid wordt die niet verenigbaar is met essentiële waarde van de rechten van de mens, zoals gelijkheid tussen man en vrouw. Daar moeten we dus paal en perk aan stellen." In de commissie is er volgens Dewael een grote consensus over sterke aanbevelingen om vat te krijgen op de situatie.

Geen controle in Grote Moskee want niet erkend

Omdat de moskee niet erkend is, is er ook geen directe controle. "In de commissie hebben ze beloofd een erkenning aan te vragen, maar tot op vandaag is er nog geen enkel dossier ingediend" zegt Dewael. Er liggen dus verschillende pistes op tafel nu.

Een mogelijkheid is het herbekijken van de concessie van de Grote Moskee. Hoe dat juridisch juist zal vertaald worden? Dewael wil nog niet vooruitlopen of het opzeggen van de concessie en dus de sluiting van de Grote Moskee bij de aanbevelingen zit.

Bron © vrtnws.be

Radio 1 Select