Grote schade na urenlange rellen in Charleroi: "Dit zijn geen 'gele hesjes' maar relschoppers”

25 november 2018
In Charleroi hebben relschoppers grote schade aangericht bij nieuwe rellen tijdens acties van de "gele hesjes". Ze vernielden reclameborden, beschadigden bussen en gooiden ruiten in van winkels. "Dit zijn geen 'gele hesjes', maar relschoppers die zich onder hen mengen", zegt David Quinaux van de politie van Charleroi.

Voor de tweede dag op rij al was het erg onrustig in Charleroi. "Tegen 21 uur heeft een groep relschoppers de plaats van de 'gele hesjes' overgenomen", vertelt Quinaux van de politie. De politie was massaal aanwezig en zette meer dan 180 agenten en een waterkanon in. "Ze hebben zich dan opgesplitst in kleinere groepjes en zo de hele stad op stelten gezet."

In de stad zelf hebben de amokmakers grote schade aangericht. "Ze hebben reclameborden vernield, winkelramen zijn gesneuveld, de ramen van een kantoor van de gemeente zijn kapot, bushaltes kort en klein geslagen", legt de politiewoordvoerder uit. "De precieze schade is moeilijk te berekenen, maar de factuur zal heel hoog liggen."

Puur hooliganisme

"Vanavond wordt er opnieuw rellen verwacht", vertelt VRT-journalist Joppe Matyn. "De vakbonden hebben dit protest niet zien aankomen. Maar ondertussen gaat het volgens de politie om puur hooliganisme, relschoppers die het protest gekaapt hebben. Het begon allemaal vreedzaam, maar ondertussen heeft extreem-rechts de beweging geïnfiltreerd. De sociale media zijn een belangrijk organisatorisch wapen." 

bron: vrtnws/deochtend

Herbeluister Joppe Matyn over de gele hesjes 

Lees ook: