“Guantánamo is een schandvlek op het palmares van Obama”

11 januari 2017
In zijn afscheidsspeech vannacht heeft president Obama geen woord gezegd over de controversiële gevangenis op Cuba. Nochtans had hij bij het begin van zijn presidentschap beloofd om de gevangenis te sluiten. "Laat Guantánamo niet over aan Trump," waarschuwt directeur van Amnesty International Vlaanderen Wies De Graeve.

Vandaag zitten nog 55 mensen steeds vast op Guantánamo, waarvan 45 man zonder aanklacht en proces. “Dat gaat in tegen alle regels van het internationaal recht,” vertelt De Graeve.

Niemand mag arbitrair vastgehouden worden.

Zelf zegt Obama dat hij tegengehouden is door de Republikeinse meerderheid in het Congres. "Deels waar," zegt De Graeve. "Maar ik denk vooral dat Obama niet wilde ingaan tegen het algemeen idee dat de Verenigde Staten zichzelf een uitzondering toestaan op het internationaal recht."

De situatie in Guantánamo is de afgelopen vijftien jaar aanzienelijk veranderd. "Op haar hoogtepunten zat er zo'n 700 man vast in de gevangenis. Onder Obama is het aantal fors teruggelopen." Ook maakte Obama een einde aan de folterpraktijken. "Maar het blijft een schandvlek op het palmares van Obama en de Verenigde Staten inzake mensenrechten.

De gevangenen moeten vrijgelaten worden of een eerlijk proces krijgen.

Het ziet er niet naar uit dat Trump Guantànamo zal sluiten. Zijn toekomstig minister van Justitie Jeff Session zei al in een hoorzitting van de Senaat dat hij Guantànamo wilde openhouden. De Graeve maakt zich vooral zorgen over de heropstart van folterprogramma's: "Trump zei al meermaals dat hij waterboarding geen probleem vindt. Het giftige discours van Trump inzake mensenrechten mag niet omgezet worden in beleid. Laat Guantánamo niet over aan Trump."

Het is vandaag vijftien jaar geleden dat de eerste gevangenen werden overgebracht naar de Amerikaanse gevangenis.