Guido Belcanto: "Ik ben muzikaal schatplichtig aan Eddy Wally"

9 februari 2016
Eddy Wally is dood en dat raakt zanger Guido Belcanto. Hij heeft nooit neergekeken op zijn genre, integendeel. "Ik zong liedjes van Eddy Wally."

Guido Belcanto begon zijn carrière in 1980 als straatzanger. Hij zong levensliedjes, zoals Chérie van Eddy Wally, en ging met de hoed rond. "Het was een enorm succes, er was behoefte aan zo'n liedjes." Guido heeft nooit neergekeken op dat genre, maar heeft het gebruikt als uitgangspunt om zijn eigen repertoire op te bouwen. 

Leegte

"Nu pas beseft men wat voor een leegte Eddy Wally nalaat. Een figuur van dat kaliber is onvervangbaar. Hij maakte deel uit van de Vlaamse cultuur." Maar volgens Guido beseft niet iedereen dat. Er werd best neerbuigend neergekeken op Eddy Wally. En altijd vanuit dezelfde hoek: de intellectuelen. "De gewone man in de straat heeft er geen moeite mee."

Hij moet eerst doodgaan voor men hem naar waarde kan schatten.

De media wil volgens Guido iedereen in vakjes stoppen. Een stempel op iemand plakken. "Maar dat konden ze niet met Eddy. Ze konden hem niet rationeel verklaren. Wat doen ze dan? Hem weglachen." 

Eerbiedwaardige afstand

Guido Belcanto heeft Eddy Wally een paar keer ontmoet, de hand geschud. Maar hij had te veel ontzag voor de man om dichterbij te komen. "Ik behield een eerbiedwaardige afstand van Eddy Wally. Ik had te veel ontzag voor hem."

 

 

Herbeluister het volledige gesprek met Guido Belcanto in De Bende van Annemie:

Foto © VRT