Gulle gevers en wilde weldoeners

6 december 2018
Vandaag een uitzending rond onze Warmste Week - actie voor Jemen dat getroffen wordt door een grote humanitaire ramp. “Elke tien minuten sterft er een kind aan ondervoeding” zei Rudi Vranckx vorige week in onze uitzending. Een hallucinant cijfer waar je niet onbewogen bij blijft. Vandaar onze warme oproep: schenk 1 euro via sms “Jemen” naar 4342 en help alvast 1 kind de dag door. Hartelijk dank voor een gulle gift!

Verder richten we de schijnwerpers op gulle gevers. Dat kan via centen zijn, maar ook mensen die door dingen te doen het verschil maken.

Auteur en illustrator Gerda Dendooven is zo’n gulle schenker van tijd en creativiteit voor onze Jemen-actie. Ze schreef een gloednieuw verhaal op kindermaat met de titel “over een arm meisje en een varken”. Lees het voor aan je kinderen. Vergeet daarbij niet dat sms’je te sturen. Je hoort het verhaal van Gerda Dendooven verteld door acteur Vic De Wachter.

Liesbeth Minne heeft een eigen dans- en muziekschool “Studio Minne” en zet zélf een actie op voor Jemen. Tijdens de warmste week organiseert ze toonmomenten voor familie en vrienden. Toegangsticket is het sms-je naar 4342 met de titel “Jemen”. Dank je Liesbeth!

Figuren als Kees Van Kooten, Patti Smith verblijden hun publiek niet met centen maar met goede boeken. En aanstormend talent en hiphopper Loyle Carner geeft kooklessen aan jongeren met ADHD. Vincent Byloo heeft het over stille en originele weldoeners in de kunsten.

De Koning Boudewijnstichting krijgt regelmatig schenkingen van mensen en helpt hen zoeken naar een geschikt goed doel. Ze ervaren ook dat gulle schenkers vaak anoniem wensen te blijven. Hoe dat komt, vragen we Erika Raquet.

Reporter Ward Bogaert mocht gisteren op bezoek in Kuurne, bij een man die zich zó inzet voor zijn medemens, dat hij er een trofee voor gekregen heeft: De Helpende Hand. Een milde weldoener. Maar zo mogen we hem niet noemen. Hij vindt het niet meer dan normaal wat hij doet.

Een wel heel bijzondere weldoener is de middeleeuwse volksheld Robin Hood: hij stal van de rijken om aan de armen te geven!  Sinds vorige week is er trouwens alweer een nieuwe film over Robin Hood in onze bioscopen te zien. Is hij helemaal fictief of is er toch een historische kern van het verhaal? Was hij echt zo’n weldoener? Een vraag voor anglofiel Harry De Paepe.