Gunnen Canadese kiezers Justin Trudeau een tweede termijn als premier?

21 oktober 2019
© AFP
Vandaag zijn het parlementsverkiezingen in Canada. Premier Justin Trudeau (47) van de Liberale Partij hoopt op een tweede ambtstermijn, maar door een aantal schandalen en misstappen is het niet zeker of de kiezer hem dat zal gunnen. In de peilingen gaat het gelijk op tussen de liberalen en de conservatieven. Het lijkt er wel op dat Trudeau zijn absolute meerderheid zal verliezen.

Vier jaar geleden werd Justin Trudeau premier nadat zijn partij een monsterscore neerzette bij de parlementsverkiezingen. Hij werd de op één na jongste premier van Canada. Hij versloeg de Conservatieve Partij die toen negen jaar aan de macht was. Maar na vier jaar aan de macht lijkt de Trudeau-mania stilaan te zijn verdwenen.

"Trudeau kwam vier jaar geleden vrij verrassend aan de macht, met een boodschap van hoop en verandering. Hij beloofde progressief beleid voor Canada en maakte ook internationaal naam als een progressief idool. Hij werd een boegbeeld van openheid en tolerantie, als tegenpool van president Donald Trump in de Verenigde Staten", zegt Frank Kuin, correspondent in Canada, in 'De Ochtend'.

Trudeau ondertekende als premier het Akkoord van Parijs over het klimaat. Hij verwelkomde duizenden Syrische vluchtelingen en sloot een vrijhandelsakkoord met de VS en Mexico ter vervanging van het vroegere NAFTA-verdrag. Hij legaliseerde ook recreatief cannabisgebruik. Maar hij heeft toch niet al zijn beloftes kunnen waarmaken en verloor aan populariteit.

Schandalen

"Vooral de progressieve kiezers raakten teleurgesteld in hoe hij in de praktijk regeerde. Daarnaast is hij ook getroffen door enkele schandalen", zegt Kuin.

Trudeau werd als premier twee keer berispt door de Canadese ethische waakhond: één keer omdat hij een vakantie aanvaardde op een privé-eiland van de miljardair Aga Khan, en één keer voor een tussenkomst in een corruptieonderzoek naar ingenieursbedrijf SNC-Lavalin.

Maar Trudeau's reputatie van progressieve leider kreeg misschien wel de zwaarste knauw toen tijdens de kiescampagne foto's en een video opdoken waarop hij als jongere man te zien is met een "blackface" of een zwart geschminkt gezicht. "Dat is pijnlijk voor zijn internationale reputatie als iemand de multiculturalisme en diversiteit en toleratie voorstaat", zegt Kuik.

De verkiezingscampagne ging vooral over de positie van Trudeau zelf. "Het wordt een referendum over Trudeau. Hoe heeft hij het gedaan? Mag hij blijven? Zijn we tevreden over hem?", zegt Kuik. "Een ander belangrijk thema was het klimaat."

Beluister het gesprek met Frank Kuin in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'