Guy Verhofstadt herhaalt: "Aan brexitakkoord valt niet te morrelen"

30 januari 2019
© Belga
Aan het brexitakkoord valt "weinig of niets te morrelen", zegt brexitonderhandelaar Guy Verhofstadt in 'De Ochtend'. Gisteren stemde het Britse parlement dat de afspraken over de grens met Noord-Ierland uit het akkoord moeten worden aangepast. Maar volgens Europa ligt alles vast in het akkoord dat in november met de Britten werd gesloten. "Waar er wel ruimte is, is om verder te onderhandelen over de toekomstige relatie", voegt Verhofstadt toe.

Een nieuw hoofdstuk in het brexit-verhaal. Theresa May, de Britse premier wil opnieuw naar Brussel komen om de overeenkomst die in november met Europa werd gesloten, aan te passen.

Gisteren keurde het Britse parlement twee voorstellen goed. Een eerste voorstel zegt dat er geen brexit mag komen zonder dat er een akkoord is met Europa (het "no deal" scenario). Het tweede voorstel vraagt om de afspraken over de grens tussen Ierland en Noord-Ierland (als Groot-Brittanië de Europese Unie verlaat, loopt daar opnieuw een grens over land) aan te passen.

Maar de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk was meteen duidelijk: het akkoord dat in november werd onderhandeld, ligt vast. "De stelling van de Europese Unie is dat het uittredingsakkoord onderhandeld is", herhaalt Verhofstadt. "De backstop (die de afspraken over de grens met Noord-Ierland vastlegt, red.) behoort tot dat akkoord. Er is weinig of geen ruimte om daaraan te morrelen."

De stelling van de Europese Unie is dat het uittredingsakkoord onderhandeld is. De backstop behoort tot dat akkoord. Er is weinig of geen ruimte om daaraan te morrelen.

Toch is Guy Verhofstadt overtuigd dat er nog een overeenkomst met de Britten wordt gevonden. Die zal niet liggen in een aanpassing van het akkoord uit november. Maar als de Britten over de verschillende partijen heen met voorstel voor de toekomstige relatie komen, moet die backstop-regeling er nooit komen, zegt Verhofstadt.

De backstop (letterlijk "vangnet") treedt pas in werking na een overgangsperiode (tot eind 2020). "De backstop dient pas als er geen akkoord is, als een soort verzekeringspolis", vat Verhofstadt samen. Voordien willen de Britten en Europa nog tot een akkoord komen over de toekomstige relatie.

"Het is nu aan hen om grensoverschrijdend, over de meerdere partijen, een overeenstemming te vinden", zegt Verhofstadt, die dat al de "komende dagen en weken" verwacht. "Het zou goed zijn als men in Groot-Brittannië ruimte is om uit te leggen welke toekomstige relatie zij willen met ons. Ik hoop dat Labour en de Conservatieve Partij rond de tafel gaan zitten om de komende dagen en weken zo'n voorstel uit te werken." De leider van de Labour-partij Jeremy Corbyn gaf al aan dat hij nu bereid is om met Theresa May te praten.

Zoiets is niet vanzelfsprekend in Groot-Brittannië, beseft Verhofstadt: "Daar is politiek een gevecht op leven en dood tussen meerderheid en oppositie. Er wordt bijna nooit samengewerkt over partijgrenzen heen. Dat zal nu toch moeten gebeuren."

Over die toekomstige relatie wil Europa "inschikkelijk zijn", zegt Verhofstadt. "We zijn bereid, en ook het Europees parlement, om met onze Britse vrienden te bekijken hoe die toekomstige relatie eruit kan zien. Dat zou een douane-unie kunnen zijn, of zelfs een eengemaakte markt."

Eén ding staat vast: ook de Britten zijn de brexit-saga beu. "Er is ook geen appetijt aan de andere kant van het kanaal om de zaken nog verder te rekken", zegt Verhofstadt. "Ik denk dat dat terecht is. We kunnen de onzekerheid die al een jaar en een half duurt, niet verder aanhouden."

Beluister het interview met Guy Verhofstad in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'