Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Guy Verhofstadt: EU-burgers moeten dringend weten waar ze aan toe zijn.

ma 28 aug. - 4:33

De Europese Commissie maakt zich op voor de tweede onderhandelingsronde over de brexit, de Britse uitstap uit de Europese Unie. Belangrijkste thema's: de situatie van EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk, de Britse betalingen en de grens met Ierland.
Guy Verhofstadt over de brexit

Fractieleider voor de Europese liberalen Guy Verhofstadt volgt de onderhandelingen met argusogen. "We moeten zo snel mogelijk de rechten van de burgers verduidelijken, zowel voor de EU-burgers die in Groot-Brittannië wonen als de Britten die in Europa leven," zegt Guy Verhofstadt. "We merken dat er zowel in Groot-Brittannië als in enkele Europese landen al administratieve praktijken in gang gestoken zijn alsof de Britten al uit de Europese Unie gestapt zijn, maar dat gebeurt pas in 2019."

Guy Verhofstadt stipt ook een financiële reden aan om de zaken zo snel mogelijk uit te klaren. "Je kunt niet zomaar een echtscheiding aanvragen en dan zeggen dat alle lasten voor de partner zijn. Het moet duidelijk worden in welke mate de Britten willen betalen om weg te gaan."

Verhofstadt stipt nog een derde groot thema aan. "Dat is de grens tussen Ierland en de Noord-Ierse republiek. De Europeanen willen absoluut niet dat we terugkeren naar de situatie uit het verleden met alle geweld destijds tussen de Noord-Ierse partijen." Europa is daarom ook geen voorstander van een grens tussen Ierland en Noord-Ierland.

Verduidelijking maar nog geen doorbraak

Dat zijn ernstige twistpunten waarover duidelijkheid moet komen. Toch denkt Verhofstadt dat de zwaarste onderhandelingen nog moeten komen. "We verwachten de zwaarste onderhandelingen tijdens de derde ronde die moet plaatsvinden in oktober. Dat is kort na het partijcongres van de Britse Conservatieven. Mogelijk is er dan een doorbraak."

De onderhandelingpositie van de Britten is eigenlijk zeer eenvoudig, zegt Verhofstadt. "Ze willen alle voordelen zoals vrij verkeer van goederen en diensten. Maar ze willen niet de lasten: geen bijdrage aan de begroting, geen voogdij door het Europese Hof van Justitie, geen migranten uit Oost-Europa, geen Europese handelsverdragen..." Daar zal niks van in huis komen, meent Verhofstadt. "Anders zouden we een situatie creëren waarin iemand die geen lid is van de Europese Unie meer voordelen heeft dan iemand die wel lid is. Dat gaan we zeker niet laten gebeuren."

Eigenlijk een uit de hand gelopen discussie bij de Britse Conservatieven

Verhofstadt wil voldoende vooruitgang zien tegen oktober. Dan maken de Europese Raad en het Europees parlement een analyse. "Als er voldoende vooruitgang is, kan er ook gepraat worden over de toekomstige relatie tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië. Maar als de Britten geen garantie willen geven aan de EU-burgers in hun land, als ze niet willen betalen aan de Europese begroting en als ze geen duidelijkheid willen scheppen over de grens met Ierland, dan is er van een scheiding geen sprake."

Guy Verhofstadt zit niet mee aan de onderhandelingstafel. Het is de Europese Commissie die de gesprekken voert. Maar Verhofstadt spreekt wel eerst met hoofdonderhandelaar Michel Barnier om hem de krijtlijnen voor het parlement uit te leggen. "Want het is uiteindelijk wel het parlement dat het akkoord moet goed- of afkeuren. Dat moet volgend jaar gebeuren."

Verhofstadt eindigt met een sneer naar de Britse Conservatieven. "Het blijft een uit de hand gelopen discussie binnen de Conservatieve partij, waar heel Groot-Brittannië nu is in meegezogen."

Bron: vrtnws.be

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet