Gwendolyn Rutten: "Wij kiezen voor samenwerking"

9 december 2018
"We hebben goed samengewerkt met de N-VA", vertelt Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten in 'De Ochtend'. "Maar de principes lagen in deze te ver uit elkaar."

"In deze veranderende tijd heb je twee groepen: we breken met de internationale samenwerking, en we sluiten ons op als land op een eiland. De andere groep kiest voor samenwerking. We weten dat migratie geen lachertje is, dat delen we met de N-VA. Maar fundamenteel moet je een keuze maken. We verschillen van mening met de N-VA hoe je migratie moet aanpakken. We zijn een klein land, we moeten samenwerken. Voor ons is dit Compact een echt kompas."

"De eerste minister heeft in september op de tribune van de VN een ja-woord gegeven. Dan verander je toch niet zomaar van gedacht? Jammer dat de N-VA de rest van het werk aan de kant wil zetten om hier haar punt te maken." 

Hoe moet het in de toekomst? "We zijn een partij die samenwerking zal blijven zoeken. Maar we hopen dat N-VA de dossiers goedkeurt die we samen opstartten. We zullen ook naar andere partijen kijken. Dat moet lukken. En er waren natuurlijk sowieso verkiezingen gepland in de nabije toekomst."

Herbeluister Gwendolyn Rutten in De Ochtend