"Haal de sociale kost van ons betaalverkeer naar beneden"

20 september 2016
Er zijn fans van cash geld en er zijn fans van elektronische betalingen. En er zijn mensen die er alles over weten. Zoals professor Leo Van Hove van de VUB

"Er is meer overleg nodig tussen consumenten, banken en handelaars. En meer openheid. Veel consumenten weten niet dat handelaars geen kosten krijgen aangerekend voor transacties onder de vijf euro. Als je toch extra moet betalen, zou je als consument een handelaar daar op moeten aanspreken." 

Professor Van Hove vindt de houding van de Nationale Bank helemaal niet zo neutraal. "De sociale kost van cash geld is behoorlijk hoog. Het betaalinstrument dat het duurst is voor de maatschappij - cash - zou ook het duurst moeten zijn voor de gebruiker. De Nationale Bank zou best wat meer aan de kar mogen trekken om de sociale kost van ons betaalverkeer naar beneden te halen." 

Hij heeft ook nog een aanbeveling voor mininster Van Overtveldt. "Denk na hoe we geld kunnen aanreken voor cashafhaling aan bankautomaten. Dat is geen populaire maatregel. Maar als je kijkt wat de kosten zijn voor de maatschappij, moet dit bespreekbaar zijn." 

Facebook Live

Professor Van Hove ging op Facebook in gesprek met Jan Hautekiet. Bekijk dat gesprek hier: