"Haal die appendix toch gewoon weg!"

2 juni 2016
Leen Dendievel

"Waarom halen ze een appendix niet gewoon weg?" Dat is de vraag die nieuwsgast Leen Dendievel graag beantwoord wil zien. "Ik heb al eens een blaasontsteking, maar soms denk ik 'dit is anders'. En dan denk ik meteen aan appendicitis." Volgens haar is het veel logischer die appendix weg te halen, want we hebben dat toch niet echt nodig én het kan zware gevolgen hebben.

We stellen de vraag aan professor Yves Van Nieuwenhove, van de afdeling gastro-intestinale heelkunde aan het UZ Gent. "Een appendix weghalen, dat is niet zomaar iets. Het blijft een ingreep, en een ingreep heeft altijd een kleine kans op complicaties."

Leen wil ook weten hoe ze een échte appendicitis kan herkennen. "Ik heb gehoord dat je moet springen bij buikpijn: als je vervolgens helse pijnen voelt, weet je dat het een appendicitis is?"

Is het effectief een 'nutteloos aanhangsel', zoals wij denken? "Er zijn verschillende hypotheses over de functie van de appendix. De laatste hypothese beschouwt de appendix als een soort 'reserve-putje', waar de gezonde microben zich verstoppen wanneer je bvb. een buikgriep hebt. Nadien gaan ze dan je blindedarm opnieuw koloniseren met de goede microben. Het werkt als een soort 'schuilkelder' voor de goede microben."

Een appendix zou een schuilkelder zijn voor goede microben, die na een buikgriep of voedselvergiftiging je blindedarm weer gaan koloniseren en gezond maken.
Yves Van Nieuwenhove

Radio 1 Select