"Haal die militairen liever vandaag dan morgen weg"

19 september 2016
Een merkwaardige aanbeveling van de Groep van Tien: haal de militairen weg uit het straatbeeld, ze vergroten het onveiligheidsgevoel alleen maar.

Humo-journalist Yves Desmet is het daar volmondig mee eens.

Ik zie de militairen liever vandaag dan morgen vertrekken. Ze geven mij geen veilig gevoel en hun nut is twijfelachtig.

De para's op Zaventen maakten zich na de aanslagen dan wel nuttig door gewonden te verzorgen, de aanslagen zelf konden ze niet voorkomen. Het is bovendien onmogelijk om een hele stad met al zijn potentiële doelwitten te bewaken. Ik woon zelf in Antwerpen, vlakbij het station. Elke dag zie ik twee militairen voor de ingang van de bioscoop staan. Maar 200 meter verderop aan de Opera staat er nooit een soldaat. Terwijl ik daar bij een première met duizend andere mensen sta aan te schuiven. Waarom hier wel, daar niet?"

 

"Als er ook maar één leven in dit land gered is door de aanwezigheid van die militairen, dan vind ik het niet erg dat ze daar staan."
Mark Elchardus

VUB-socioloog Mark Elchardus: "Het is de paradox van de onveiligheid. Hoe meer aanslagen er verijdeld worden, hoe meer mensen de indruk krijgen dat al die inspanningen overbodig zijn."

"We zien ook een evolutie in de aanslagen. Niet langer alleen aanvallen met vuurwapens of explosieven maar ook met messen. Ik kan me best inbeelden dat de kans op zo'n aanval met een mes kleiner is wanneer er para's in de buurt staan. Als er ook maar één leven in dit land gered is door de aanwezigheid van die militairen, dan vind ik het niet erg dat ze daar staan. Ik vind dat wij heel snel zeggen 'ze doen niks', terwijl wij dat eigenlijk niet weten."

Mark Elchardus (#BEL10)