"Haatdragende en polariserende visie is afgelopen jaar omgezet in beleid"

22 februari 2018
Heel wat staatsleiders hebben het afgelopen jaar hun "haatdragende en polariserende visie" omgezet in concrete beleidsmaatregelen. Dat stelt Amnesty International in haar jaarrapport. Mensenrechten zijn volgens de organisatie minder vanzelfsprekend geworden in verschillende landen, maar burgers verzetten zich daar ook tegen. Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen, reageert in "De Ochtend".

"De retoriek van haat en angst is al geruime tijd aan een opmars bezig, maar het afgelopen jaar zien we daarvan steeds meer een wrange neerslag in de praktijk", zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen. "Gemarginaliseerde groepen zijn daarvan steevast de dupe. Denk aan het inreisverbod voor moslims in de VS, de discriminatie van Christenen in Egypte of het afzonderen van vluchtelingen in containers in Hongarije. Eén van de meest schrijnende uitwassen is de etnische zuivering van de Rohingya in Myanmar."

Tegen al die voorbeelden komt maar weinig politiek weerwerk, zo stelt Amnesty International. "Op het wereldtoneel nemen nog maar weinig leiders het echt op voor mensenrechten. Daardoor kunnen autoriteiten in eigen land ongehinderd lang verworven mensenrechtengaranties afbouwen zonder consequenties."

Protest van burgers

Maar, zo benadrukt Amnesty, tegen al die praktijken komt ook heel wat protest van burgers. Zo marcheerden vorig jaar tienduizenden mensen in Polen tegen de ontmanteling van de rechtsstaat. In Zimbabwe deden burgers hetzelfde voor eerlijke verkiezingen, in de VS voor vrouwenrechten.

Heel wat overheden kiezen er echter voor om repressief op te treden tegen die proteststemmen, zegt de mensenrechtenorganisatie. Zo werden in Venezuela honderden vreedzame demonstranten opgepakt en meer dan 120 gedood, in Hongarije wordt het middenveld monddood gemaakt, in de Democratische Republiek Congo worden protesten bloedig neergeslagen en in Thailand, Togo en China worden sociale media aan banden gelegd.

"Overheden proberen de mond te snoeren van zij die ingaan tegen de haatretoriek, zij die strijden voor mensenrechten en zij die economische en sociale rechten opeisen. Opkomen voor rechten en kritiek uiten op het beleid wordt steeds gevaarlijker."

Ondanks alles verwacht Amnesty International dat dit jaar nog meer mensen zich zullen aansluiten bij sociale tegenbewegingen. "Burgers zullen zich niet monddood laten maken. Burgerbewegingen hebben de geschiedenis mee vorm gegeven en zullen dat nu ook doen."

Meer info lees je op vrtnws.be