Haatpredikers binnenkort makkelijker vervolgd

10 augustus 2016
Haatpredikers zullen voortaan makkelijker vervolgd kunnen worden door het parket. Dat weet De Morgen. De bewijslast wordt lichter en bovendien wordt ook het aanzetten tot reizen naar jihadistische gebieden strafbaar.
Het aanzetten tot terrorisme was al strafbaar. Maar tot nu moest er wel een link zijn tussen het prediken van haat en terreur enerzijds en het effectieve risico op een terroristische daad op basis daarvan anderzijds. Die band wordt nu doorgeknipt. Het louter oproepen tot terrorisme - bijvoorbeeld via sociale media op het internet - zal al voldoende zijn om veroordeeld te worden.

Daarnaast wordt ook het aanzetten tot reizen naar jihadistische gebieden zoals Syrië en Irak strafbaar. Op dit moment is enkel het afreizen zelf strafbaar.

Voor al die misdrijven riskeer je vijf tot tien jaar cel. Bovendien wordt het ook makkelijker om verdachten in voorlopige hechtenis te houden.

De wetswijziging biedt meer mogelijkheden om verspreiders van boodschappen zoals de jongeman in het filmpje in Verviers aan te pakken.

Het Parlement heeft de nieuwe regels al op 20 juli goedgekeurd. Het is nog wachten op de publicatie in het Staatsblad tot de wet van kracht is. "Dat moet nu elk moment gaan gebeuren", klinkt het bij het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

Bron: deredactie.be

 
 
 
 
 

Radio 1 Select