"Hackers worden behandeld als rocksterren"

14 augustus 2017
Inti De Ceukelaire is ethisch hacker. Hij zoekt naar fouten in codes van software en brengt die aan het licht. Dat doet hij voor grote bedrijven, die daar een aardige duit voor over hebben.

De Ceukelaire is net terug van een congres voor hackers in Las Vegas. Daar werd hij serieus in watten gelegd, zegt hij zelf: "Bij alle bedrijven in Silicon Valley is de frank gevallen. Ze weten dat ze het niet alleen kunnen, dus laten ze 20-, 30-jarigen overvliegen naar de VS en overladen ze die met cadeaus. Je wordt er behandeld als een rockster."

Tijdens het congres werd er ook elke avond een wedstrijd gehouden tussen de hackers: "We werden opgesloten in een hotelsuite en kregen tien uur om zoveel mogelijk fouten in het systeem van een bepaald bedrijf te zoeken. Daar kreeg je dan punten en geld voor."

De Ceukelaire kwam terug van de VS met heel wat jobaanbiedingen en privé-nummers van bedrijfsleiders, maar voltijds hacker worden ziet hij niet zitten: "Bekijk het zoals sudoku's oplossen. Veel mensen doen dat graag, maar als je heel de tijd sudoku's oplost zie je ook cijfertjes voor je ogen verschijnen."

 

Radio 1 Select