Had de Vitruviusman een liesbreuk?

21 februari 2014

U kent vast de Vitriuviusman van Leonardo da Vinci: een man in een cirkel en een vierkant met 'perfecte lichaamsverhoudingen'. 

Da Vinci maakte die tekening volgens de voorschriften van de Romeinse ingenieur-architect Vitruvius en naar eigen anatomische opmetingen.

De prent hangt in de Galleria dell’Accademia in Venetië, maar je kan de Vitruviusman ook zien op elke Italiaanse 1 euromunt. Fans van Dan Brown weten dat aan het begin van De Da Vinci Code een vermoorde man in de vorm van de Vitruviusman ligt.

Al eeuwen geldt de Vitruviusman als icoon van het humanisme - met de mens als het middelpunt van het heelal, en als een schoolvoorbeeld van het streven naar wiskundige exactheid in de kunst. Da Vinci maakte de Vitruviusman dan ook als illustratie voor Divina proportione, een verhandeling van de wiskundige Luca Pacioli over de ideale verhoudingen op wiskundig en artistiek vlak.

Nu wil het geval dat het lichaam van die Vitruviusman niet helemaal perfect geproportioneerd is. ‘t is te zeggen, Hutan Ashrafian, een docent chirurgie aan het Imperial College in Londen, merkte een verdikking op, iets boven de linkerkant van 's Vitruviusmans lies. 

Een uitstulping die hem heel erg deed denken aan een kwaal waar ongeveer 30 procent van de mannen en 3 procent van de vrouwen ooit mee te maken krijgen: een liesbreuk. "Als een stoffelijk overschot model stond voor de Vitruviusman, dan is de kans groot dat de persoon overleden is aan die aandoening.”

Degradeert deze bevinding de Vitruviusman, of maakt ze hem nóg interessanter?

 

Bron

Radio 1 Select