"Had mijnheer nog graag iets van frietjes gewenst?"

27 april 2018
Hoe een hashtag soms viraal gaat, weet freelance journalist Stef Selfslagh sinds gisteren. Bij een steak met pepersaus vond hij inspiratie voor #typischVlaamsezinnetjes. In een minuut blikt hij terug op wat sindsdien in Twitterland gebeurde.

Gisterenmiddag gebeurde er iets wonderlijks. Ik zat op restaurant in het mondaine Knokke-Heist en halverwege mijn steak met pepersaus vroeg de ober mij: "Had mijnheer nog graag iets van frietjes gewenst?". Ik knikte en in afwachting van de kom verse frietjes, bracht ik een bezoekje aan Twitter. Daar aangekomen schreef ik: "Had mijnheer nog graag iets van frietjes gewenst?: zowaar een klassieker in het genre van de hashtag #typischVlaamsezinnetjes".

U gelooft nooit wat er toen gebeurde. Enfin, u gelooft het wel: schrijfster Ann De Craemer sommeerde twitterend Vlaanderen om massaal typisch Vlaamse zinnetjes te posten en Twitter gehoorzaamde. "Moet ik dat inpakken of is't voor hier op te eten?", "Als mijn tante ballen had, dan was ze mijne nonkel", "We gaan 't licht hier eens aandoen, dan zien we wattawe zeggen". En natuurlijk het onverwoestbare: "Sla? Da's voor de konijnen".

Nog voor de werkdag erop zat, mondde de hashtag #typischVlaamsezinnetjes uit in een onbedoelde viering van onze Vlaamse identiteit. Een mens zou denken dat dan ook Bart De Wever een typischVlaamszinnetje zou posten, maar nee, hoor: het bleef muisstil op 't Schoon Verdiep. Daarom, mijnheer De Wever: toon u vandaag van uw joligste kant en deel uw typischvlaamszinnetje alsnog met de rest van Vlaanderen. Ik beloof u dat ik ook zal meedoen op de dag dat u de hashtag #typischLatijnsezinnetjes lanceert.

Wie kent er nog #typischvlaamsezinnetjes? laat maar komen! geef maar buzze!

Lees ook