"Halloween is de enige dag waarop je snoep mag aannemen van een vreemde"

11 oktober 2019
Binnen twee weken is het zover! Niet de sluiting van de Engelse grenzen na een no-deal Brexit, maar Halloween! En als Amerikaanse kijkt Jovanka Steele ernaar uit, toch? Waarom wel/niet, hoor je in haar middagjournaal hieronder.

Het is alweer bijna 31 oktober en met alle gepraat over de Brexit vergeten we dat het dan ook Halloween is! Ja! Halloween! De Amerikaanse feestdag van suiker en overconsumptie die mensen over de hele wereld proberen te begrijpen… Halloween is de belangrijkste dag in het leven van Amerikaanse kinderen, want het is de enige dag dat je snoepjes van vreemde mensen mag aannemen. Kinderen dragen grote zakken die ze vullen met de snoepjes die ze van de buren krijgen. En de paar buurmannen en buurvrouwen die niet meespelen, doen hun lichten uit en doen alsof ze niet thuis zijn. Want als de kinderen weten dat ze wel thuis zijn en geen snoep geven, dan krijgen deze mensen een "trick”, wat betekent dat de kinderen verf op je deur zullen smeren of zoiets…

Jazeker! Een commerciële feestdag met suiker en geweld. Wat kan er meer Amerikaans zijn? Ieder jaar zijn er drie of vier moedige kinderen in mijn West-Vlaamse dorp die Halloween proberen te vieren. Ze krijgen vreemde blikken van iedereen, behalve van de gekke Amerikaanse op de hoek. En ze moeten de hele avond, aan iedereen in het dorp, hetzelfde uitleggen:

(KLOP OP DE DEUR)

KIND: Trick or treat!

BUUR: Excuseer?

KIND: Je moet ons snoepjes geven.

BUUR: Snoepjes? Waarom? Kunnen jullie niet gewoon naar de nachtwinkel gaan?

KIND: Nee! Het is Halloween! Een Amerikaanse feestdag waarop kinderen op deuren kloppen en trick or treat zeggen en iedereen snoepjes geeft aan de kinderen. Zoals in de film.

BUUR: Euh, ja, maar wij zijn nu naar de Rode Duivels aan ‘t kijken… dus dankuwel. Goeienavond, daaaag!

Dat is dus wat ik bedoel! Als niet iedereen meespeelt, dan werkt het niet. Het is een beetje gênant voor die kinderen. Ik denk dus dat het beste zal zijn om dit jaar onze lichten uit te doen, en te doen alsof we niet thuis zijn. Happy Halloween!