Hamon wordt presidentskandidaat voor links in Frankrijk

30 januari 2017
Benoît Hamon wordt de socialistische kandidaat voor de Franse presidentsverkiezingen. Met 60 procent van de stemmen geteld, haalt Hamon 58 procent van de stemmen, tegen 41 procent voor ex-premier Manuel Valls. De opkomst voor de verkiezingen lag hoger dan in de eerste ronde.

De 49-jarige gewezen minister van Onderwijs Hamon, die tot de linkervleugel van de PS behoort, haalde het dus met ruime meerderheid van Manuel Valls. Die stond een meer gematigde koers voor en trad af als premier om zich volop te richten op de presidentsverkiezingen.

Aanvankelijk was Valls de favoriet, maar de socialistische kiezers hebben gekozen voor een breuk met de huidige partijlijn, waarmee de ex-premier nog te veel werd vereenzelvigd. De PS-leden willen van het centrum meer naar links opschuiven en de kandidaat die dat moet uitdragen is Benoît Hamon.

Links moet samenwerken

In zijn toespraak benadrukte Hamon de noodzaak om een nieuwe bladzijde van onze geschiedenis te schrijven. "Ons land heeft nood aan links, maar een modern, innoverend links, gericht op de toekomst. Een links dat denkt aan de wereld zoals hij is en niet zoals hij is geweest."

Hamon wil het linkse kamp samenbrengen. Hij kondigde aan vanaf morgen contact op te nemen met alle kandidaten van deze voorverkiezing, maar ook met iedereen die links en de politieke ecologie erkent, in het bijzonder Jean-Luc Mélenchon en Yannick Jadot (Groen), om enkel aan het belang van Frankrijk te denken.

Tegenkandidaat Manuel Valls erkende dat Hamon duidelijk heeft gewonnen. Hij feliciteerde hem en benadrukte dat Hamon nu de kandidaat van onze politieke familie is.

In de eerste ronde van de presidentsverkiezingen moet Hamon het opnemen tegen de extreemrechtse Marine Le Pen van het FN en de kandidaat van rechts, François Fillon. Outsider is Emmanuel Macron, die met een nieuwe politieke beweging op het centrum mikt. Algemeen wordt verwacht dat de PS de tweede ronde van de verkiezingen niet haalt.

Bron: deredactie.be