Handboek Slavenmanagement

31 januari 2015
Een slaaf is geen mens. Een slaaf is een werktuig dat kan spreken. Dat onderscheidt hem van het vee.

Als slaven zeggen dat je een fantastische meester bent, moet je ze zeker straffen.

Als een slaaf wordt opgeroepen als getuige bij een rechtszaak dan moet hij in elk geval worden gefolterd. Anders zeggen ze om het even wat

Zelfgekweekte slaven zijn de beste. Maar het is wel een dure en tijdrovende bezigheid

De kinderen die je verwerkt bij je slavinnen worden zelf ook slaven. Behandel ze weliswaar met enige inschikkelijkheid. Als ze bij de geboorte niet helemaal gezond ogen of als je er in je huishouden al teveel hebt rondlopen, verplicht de moeder dan ze op de vuilnisbelt te vondeling te leggen.

Het zijn maar een paar handige tips uit het Handboek Slavenmanagement van Marcus Sidonius Falx. Uit de tijd toen slavernij nog heel gewoon was. Toch in de ogen van de eigenaars. Voor ons klinkt het allemaal behoorlijk barbaars, maar naar Romeinse normen was Marcus Sidonius Falx een fatsoenlijk man.

Eén klein detail: hij heeft nooit bestaan.

Marcus Sidonius Falx is verzonnen door Jerry Toner, een hoogleraar Oudheidkunde aan de universiteit van Cambridge. Die wilde zijn studenten duidelijk maken hoe het voelt om in een wereld te leven waarin slavernij doodnormaal is. Het boek is dus fictie, maar ook weer niet.

Alles wat de denkbeeldige Romein in ‘How To Manage Your Slaves’ vertelt komt uit authentieke bronnen. Het zijn de woorden van vele échte Romeinen. Dat maakt het pas echt verontrustend. Fascinerend ook. Dat ze dat echt dachten. En er ook geen graten in zagen. Integendeel.

Patrick De Rynck, zelf classicus, heeft het boek vertaald. Tot en met die fameuze laatste zin: “Er leven vandaag de dag in onze wereld meer slaven, dan er ooit op één moment in het Romeinse Rijk zijn geweest."


 

Nu beluisteren? Klik hieronder. Downloaden? Hier rechtsklikken en Opslaan als...