Handdrogers: niet zo hygiënisch als we denken

12 februari 2018
Je hebt er ongetwijfeld ook al gebruikt van gemaakt nadat je je handen gewassen hebt: automatische handdrogers op openbare toiletten. Dankzij een foto van een Amerikaanse vrouw weten we nu dat die niet al te hygiënisch zijn. Maar viroloog Marc Van Ranst wist dat natuurlijk al langer.

Ook die foto van de Amerikaanse Nichole Ward zien passeren op Facebook? Daarop zie je een petrischaaltje – een plat rond schaaltje waar biologen mee werken – dat ze drie minuten lang in zo’n handdroger stak, en op kweek zette. Het resultaat was spectaculair en ronduit braakverwekkend: een schaal vol kleurrijke schimmels.

(Lees verder onder de foto)

“We moeten dit relativeren” reageert viroloog Marc Van Ranst in Nieuwe Feiten. “Wanneer we nu onze hand op zo’n schaaltje zouden afdrukken, en het twee dagen lang in een kast van 37 graden zouden zetten, dan zouden we ook verbaasd zijn over wat er op onze handen groeit. Op onze handen zitten nu eenmaal bacteriën en schimmels”

Maar toch is Van Ranst geen grote fan van die lawaaierige blazers. Handdrogers blazen lucht aan zo’n 600 km per uur, met de bedoeling om het water van onze handen te blazen. Maar door die snelheden worden de bacteriën van onze natte handen geblazen, en verspreiden ze zich verder (!) in de lucht. Dat is safe voor jezelf: je handen zijn immers proper. Maar het is niet aangenaam voor de mensen die na jou in die kamer passeren.

Daarom ziet Marc Van Ranst ze niet graag in ziekenhuizen staan. Daar verkiest hij papieren handdoekjes. (Die zijn trouwens ook minder lawaaierig)

Lees ook: