"Hang de vlag juist! (het is echt niet zo moeilijk)"

9 juni 2016
Hoe we met vlag en wimpel kunnen bijdragen tot het succes van onze nationale ploeg in Frankrijk? "Gewoon door de vlag juist te hangen", zegt Jos Verschueren, programmadirecteur Sportmanagement aan de VUB. Hij kreeg één minuut zendtijd om zijn punt te maken.

De minuut van Jos Verschueren

Na de oproep “Hang de vlag juist” van twee jaar geleden en dat ter gelegenheid van het WK Voetbal in Brazilië, weet je nog, volgt ook nu weer de warme aanbeveling via Radio 1 om onze nationale driekleur netjes en dus correct uit het raam te hangen tijdens EURO én waarom ook niet tijdens RIO 2016.

Kortom, bij deze meteen en opnieuw de vraag om de volgorde van onze vlag - zwart-geel-rood - te respecteren als je van beneden in je supportersstraat naar je vlag boven in je raam kijkt. Het is echt niet zo moeilijk.

Als je de vlag uit het raam hangt, neem je de zwarte band in je rechterhand en de rode band in je linkerhand.

Mocht je dan nog twijfelen stap dan even naar buiten en controleer het gewoon op je gevel. Vlaggen met commerciële boodschappen in de gele band maken het zichzelf natuurlijk veel gemakkelijker. Net als de cape-vlaggen trouwens want daar wijzen de aanbrenglintjes de weg.

Let intussen a.u.b. ook op de tricolore-volgorde bij het opzetten van je pruik, het aanbrengen van je spiegelhoesjes, het inpakken van je motorkap en niet in het minst het schminken van je beide wangen in... eerst zwart, dan geel, dan rood. Liefst verticaal natuurlijk, dat spreekt voor zich.

Noem dit alles gerust een vorm van 'country marketing', een vorm van jawel “landlievendheid” en daarbij hoort inderdaad een juiste huisstijl, een juiste grafische grafische uitstalling en dus ook uitstraling van de Belgische vlag.

Op die manier dragen we immers met z’n allen onze vlag en wimpel bij tot de successen van Belgium in Frankrijk en in Brazilië. Ons land zal u dankbaar zijn!

Doe zoals Jan

Radio 1 Select