Hans Bonte: "Imam uit Ripoll heeft in Vilvoorde verbleven"

21 augustus 2017
De imam uit Ripoll die mogelijk betrokken zou zijn bij de aanslagen in Barcelona en Spanje, heeft in Vilvoorde verbleven. Dat heeft burgemeester Hans Bonte aan onze redactie bevestigd. "Hij was hier zeker van januari tot maart vorig jaar", zegt Bonte, die niet uitsluit dat hij ook eerder al in ons land is geweest. "Het nieuws is hard aangekomen in de stad", zegt Bonte nog.

De speurders in Spanje concentreren zich meer en meer op de rol van Abdelbaki Es Satty, de imam van het stadje Ripoll, waarvan de meeste verdachten afkomstig waren. Hij is mogelijk een van de doden die zijn gevallen bij de ontploffing van een huis in Alcanar, waar de terroristen mogelijk gasbommen probeerden te maken.

Volgens Spaanse media zou de imam de voorbije jaren meermaals naar België zijn gereisd of er een tijd gewoond hebben. Burgemeester Hans Bonte van Vilvoorde bevestigt nu aan onze redactie dat de man, of in elk geval iemand met die naam, in Vilvoorde heeft verbleven. "Hij is zeker van januari tot maart vorig jaar in Vilvoorde geweest", zegt Bonte, die niet uitsluit dat hij ook eerder al in ons land is geweest.

Toen de man vorig jaar in de stad aankwam, heeft de moslimgemeenschap van Diegem de politie op de hoogte gebracht, verduidelijkt Bonte. Die heeft inlichtingen ingewonnen, tot in Spanje toe. Maar de man stond hier toen niet bekend als geradicaliseerd. "Maar er kan natuurlijk sprake geweest zijn van misbruik van identiteit of wisseling van documenten", zegt Bonte.

"Nieuws is hard aangekomen"

"Het is niet zo dat hij hier heeft verbleven in de ware zin van het woord", zegt Bonte. "Hij had hier geen domicilie en hij heeft geen woonst toegewezen gekregen".

Volgens de burgemeester heeft de imam contact gezocht met verschillende moskeeën in ons land om hier aan de slag te gaan. Of dat ook gelukt is, is niet duidelijk. Ook of er contact is geweest met terreurverdachten in België, is niet duidelijk. "Daar is nu volop onderzoek naar bezig."

"Het nieuws is hard aangekomen in onze stad, ook bij de Spaanse en moslimgemeenschap", zegt Bonte nog. "Als stad waren we sinds 2014 grotendeels verlost van het terrorismeprobleem, en nu worden we er onrechtstreeks weer aan gelinkt."

Abdelbaki Es Satty, een man van rond de 40, vestigde zich zo'n twee jaar geleden in Ripoll. Door zijn toedoen zouden de jonge terroristen op korte tijd geradicaliseerd zijn, en hij zou aan het hoofd van de terreurcel hebben gestaan. Gisteren voerden de speurders een huiszoeking uit in het appartement van de imam in de stad Ripoll.

Bron: deredactie.be