Hans Bonte (SP.A) wil zijn partij niet in Vlaamse regering: "Zou een zeer groot en onverantwoord risico zijn"

1 augustus 2019
SP.A-voorzitter John Crombez mag van zijn partij met Vlaams informateur Bart De Wever (N-VA) inhoudelijke gesprekken voeren. Maar als het aan Vilvoords burgemeester Hans Bonte ligt, kiezen de socialisten toch gewoon voor de oppositie. "Het kan niet anders dat SP.A in zo'n regering het vijfde wiel aan de wagen wordt."

Gisteren heeft SP.A alle lokale afdelingen en provinciale besturen bijeen geroepen om het te hebben over de regeringsvorming. Voorzitter John Crombez had net na de verkiezingen had gezegd dat de partij zou kiezen voor een oppositiekuur, maar na de vergadering van gisteren bleek dat de socialisten zullen blijven meeonderhandelen zolang "er duidelijk de wil aanwezig is om inhoudelijke standpunten te vertalen in toekomstig beleid".

SP.A in een Vlaamse regering met N-VA en Open VLD? Dat is niet logisch, vindt Hans Bonte, die voor SP.A burgemeester is in Vilvoorde. Hij verwijst in de eerste plaats naar het voor SP.A "ellendige resultaat" van de verkiezingen. De socialisten haalden in Vlaanderen 10,4 procent van de stemmen, een achteruitgang met 3,6 procent.

"De uitslag is wat hij is: men heeft rechts en extreemrechts gestemd en de SP.A is afgestraft. Het komt aan Bart De Wever toe om een initiatief te nemen en niet langer de Vlaamse politiek te verlammen met allerlei politiek-strategische spelletjes."

Nooit dominant

Bovendien ziet Bonte een regeringsdeelname van SP.A gewoon niet goedkomen. "Als SP.A in een regering zou sukkelen kan het niet anders dan dat wij het vijfde wiel van de wagen zijn. Wij zullen nooit onze stempel kunnen drukken". Bonte noemt zo'n "Bourgondische coalitie" een "zeer groot en onverantwoord risico" voor SP.A. "Ik denk dat we dan bij de volgende verkiezingen afgestraft zullen worden. We zullen nooit in een positie kunnen geraken waarbij wij dominant ons programma zullen kunnen uitvoeren."

Een derde reden voor Bontes huiverachtigheid is, zo zegt hij, "dat wij heel wat nieuwe mensen op het terrein hebben gebracht. Die moeten ook de stiel kunnen leren en zich kunnen vormen". "Dat loopt veel moeilijker als je in een regering zit en gebonden bent door je loyaliteit aan een rechtse meerderheid in dit geval."

Glijmiddel

Bonte geeft wel toe dat je in de politiek altijd moet luisteren. En deze beslissing kan Bart De Wever ook echt aan zet brengen, redeneert hij. "Die moet nu een duidelijke keuze maken. Die ligt voor de hand, de kiezer heeft dat bepaald. Het is pijnlijk om te zien dat Bart De Wever die keuze sinds 26 mei nog altijd niet gemaakt heeft."

Dat SP.A voor de federale regeringsvorming het "glijmiddel" zou kunnen vormen, ziet Bonte ook. "Maar we moeten ons als SP.A niet laten gebruiken in de tactische spelletjes van Bart De Wever."

Beluister hier het gesprek met Hans Bonte in "De ochtend" op Radio 1: