Hans Bonte stopt met nationale politiek: "Niet herkozen als burgemeester? Dan stopt mijn politieke carrière"

23 april 2018
Hans Bonte (SP.A) neemt ontslag als Kamerlid en stapt zo uit de nationale politiek. Dat schrijft De Standaard en is bevestigd aan onze redactie. SP.A voerde een cumulverbod in, waardoor Bonte niet meer parlementslid én burgemeester tegelijkertijd mag zijn. Hij noemt het verbod "een strategische vergissing" van zijn partij, maar kiest "100 procent voor Vilvoorde".

Twee jaar geleden keurde SP.A een cumulverbod goed. "Een persoon, een mandaat", luidde het toen bij de partijtop. Burgemeesters van grote steden en gemeenten mochten voortaan hun mandaat niet combineren met een zitje als parlementslid.

Hans Bonte moest dus kiezen: zetelen in de Kamer of burgemeester van Vilvoorde. Hij kiest voor het laatste, al is het niet van harte. "Ik blijf het cumulverbod van de partij strategisch een slechte beslissing vinden", zegt Bonte. "Als je je sterkhouders verplicht te kiezen, zadel je jezelf op met een concurrentieel nadeel want andere partijen trekken zich er niets van aan."

Vilvoorde laten erkennen als centrumstad

De topprioriteit voor Bonte is Vilvoorde laten erkennen als centrumstad. Dat is een erkenning van de Vlaamse regering waar een enveloppe geld bij hoort. Volgens Bonte zou Vilvoorde acht miljoen euro per jaar meer krijgen, moest de stad erkend zijn als centrumstad.

"Vilvoorde groeit te snel en krijgt niet de middelen die daarbij horen. Dat is niet alleen onrechtvaardig, maar zelfs ronduit schandalig", aldus Bonte. "De vorming van de volgende Vlaamse regering wordt een point of no return: ofwel worden we erkend als centrumstad met de bijbehorende middelen, ofwel laat men deze fiere Vlaamse stad aan haar lot over en worden we opgeslokt door Brussel."

Niet herkozen? "Dan stopt vermoedelijk mijn politieke carrière"

In oktober zijn het gemeenteraadsverkiezingen. Bonte zegt "ontgoocheld" te zullen zijn als hij niet zou kunnen aanblijven als burgemeester. Maar ook in dat geval zal hij niet opnieuw op een verkiesbare plaats op de lijst staan om parlementslid te worden. "Ik vermoed dat mijn politieke carrière op dat moment stopt", zegt Bonte.

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'