"Als vader van twee kinderen met een mentale beperking, ervaar ik dat er een taboe rust op je emoties tonen".

20 september 2015
Hans Bruyninckx is sinds 2 jaar directeur van het Europees Milieu Agentschap. Al zijn groene energie gaat nu naar de klimaattop in Parijs, die in december plaatsvindt. Maar ook naar zijn twee oudste kinderen, die geboren zijn met een mentale handicap. Hij heeft voor hen een huis en een thuis gekocht

Van 16 tot 22 september loopt de Week van de Mobiliteit met daar middenin de jaarlijkse autoloze zondag in heel wat Vlaamse steden en gemeenten. Een eerste stap naar een koolstofarme samenleving. Mensen vertrouwd maken met alternatieve vervoersmogelijkheden tijdens de Week van de Mobiliteit is één van de manieren om te evolueren naar een groene economie binnen de grenzen van onze planeet. Daar werkt Hans Bruyninckx, hoofd van het Europees Milieu Agentschap, heel hard aan met zijn milieubeleid.

Hans Bruyninckx woont tijdens de week in Kopenhagen, de groene hoofdstad van Europa. Deze week maakte het toprestaurant Noma daar bekend, dat ze eind dit jaar sluiten en daarna met een nieuw project, inclusief stadsboerderij beginnen, ook in Kopenhagen. Chef René Redzepi legt de plannen zelf uit in een Engelstalig filmpje op de website van het restaurant.

De Nederlandse gitaarvirtuoos Harry Sacksioni, die Hans Bruyninckx in deze uitzending laat horen, trekt op dit moment nog door Nederland met zijn Jubileumtoer.

Niet alleen de paus doet een oproep om onze verantwoordelijkheid te nemen en het klimaat te redden, ook rockster Pharrell Williams doet zijn duit in het zakje: hij roept op om meer te investeren in ‘groene’ banen.

Hans Bruyninckx verwijst in de uitzending naar de documentaire Merchants of Doubt, over zogenaamde experts, die de Amerikaanse bevolking misleiden als het over de milieukwestie en climate change gaat.

De oudste zoon van Hans, Quinten, behaalde een gouden medaille in de gymnastiek op de Special Olympics World Games in L.A in 2015.

Hans raadt het boek 'Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht' (originele titel: “The curious incident of the dog in the night time”) van Mark Haddon aan. Het wordt geschreven vanuit het gezichtspunt van een jongen met autisme.


Muziek in de uitzending

Keld og the Donkeys - Det var pa Frederiksberg
Simon and Garfunkel - Bridge over troubled water
Urbanus - De aarde
Radio Symfonie Orkest Praag o.l.v. Vladimir Valek - Die Moldau
Harry Sacksioni - Oorlogsdroom
Kommil Foo - Kop in het zand (live op Radio 1-sessie 2014)
Georges Brassens - Le petit chemin
Rob De Nijs - Kapotte engel
Johnny Cash - Love’s been good to me
Toots Thielemans - Sous le ciel de Paris

Foto © EEA