"Het is absoluut een cliché dat het enkel om seks draait"

6 juli 2020
Radio 1
Journalist en historicus Vandecandelaere heeft drie jaar lang sekswerkers betaald. Niet om seks te hebben maar om te praten, hij wilde weten hoe het eraan toegaat in de sector. Wat blijkt? Er heersen nog veel taboes en clichés rond sekswerk.

Er zijn veel verschillende motivaties om aan sekswerk te doen. Niet enkel geld speelt een rol. "Het is een vorm van exhibitionisme, het plezier van jezelf te tonen. Het experimenteren, het verleggen van eigen seksuele grenzen. Ook dat is sekswerk.", vertelt Hans Vandecandelaere.

En hij ontkrachtte meer clichés over sekswerk:

1) Sekswerk is emotioneel belangrijk. Er wordt veel gepraat. Het eigenlijke seksgedeelte neemt nauwelijks tijd in beslag. Daar getuigde sekswerker Alexandra over: "Ik ben soms ook een psycholoog: mensen komen naar hier voor een uurtje maar willen geen massage. Ze willen praten. Er wordt ook veel gehuild."

2) Ook vrouwen zijn klant. Weliswaar in de minderheid. "Het is niet enkel een mannelijke aangelegenheid", zegt Vandecandelaere, "De man wordt soms ten onrechte aangewezen als seksueel roofdier."

3) Prostitutie heeft een maatschappelijke functie. "Je moet dat beter gaan omringen met zorg, eerder dan met strafwetgeving, want het is al gevaarlijk genoeg"

4) Grote mentale belasting. Volgens Vandecandelaere valt het werk op fysiek vlak wel mee, maar is de mentale belasting is veel groter: "Dat is verpletterend: je moet constant dubbel leven leiden. Je moet maar eens mama en sekswerker zijn. Dan zit je met een doodsangst dat je kind het te weten komt. Heel die taboesfeer is verpletterend."

Wil je meer weten lees het boek En Vraag Niet Waarom. Sekswerk in België

Herbeluister de aflevering:

Abonneer je op de podcast van #weetikveel:

Lees ook: