"De Russen hebben geen alcohol nodig om mensen in elkaar te slaan"

13 juni 2016
Hans Vandeweghe
Dat neemt niet weg dat het eigenlijk allebei heel zware groepen zijn. Ook al veranderde er de voorbije jaren veel. Het alcoholverbod dat de Franse overheid nu instelt in en rond de stadia en fanzones kan in de ogen van Hans Vandeweghe een beetje helpen, maar lost zeker niet alles op.

De zin & onzin van het alcoholverbod dat nu uitgevaardigd is

"In de speelsteden waar de Engelsen moeten spelen, zie je dagen vooraf al laveloze supporters door de straten lopen. Mensen beledigen, straatmeubilair uitrukken, bars verbouwen enzovoort. Daar zou het zeker kunnen helpen als er wat minder alcohol zou zijn."

De Russen hebben geen alcohol nodig om mensen in elkaar te slaan

"Daar zou de maatregel dus zijn doel voorbij schieten," denkt Hans.

“Alles begint uiteindelijk wel nog altijd bij de Engelsen. Zij zetten in de jaren ’80 de norm." Het is dus te kort door de bocht om te zeggen dat de Russen de oorzaak zijn van alle kwaad. "Het zijn dan wel ruwe, extreemrechtse stoottroepen, maar als je ze niet uitdaagt kan je ze controleren. Engelsen daarentegen zijn niet te controleren, zuipen zich laveloos en doen de meest vreselijke dingen.”

De gevolgen

"In de fanzones mag nu al bijna niks binnen. Daar gaan ze nu waarschijnlijk ook geen alcohol meer schenken. Het zal daar dus een stuk minder vrolijk worden voor bepaalde mensen."

"Ook in de cafés rond de fanzones zal men geen alcohol meer mogen schenken. Die mensen richtten zich tijdens het EK speciaal op supporters en zullen dus wel wat boos zijn."

Bedenkingen op Twitter via #Hautekiet