Happy DNA DAY!

25 april 2019
Het is vandaag DNA Day! Op 25 april 1953 publiceerden James Watson & Francis Crick een artikel in Nature over hun ontdekking van de structuur -een dubbele helix- van het DNA. Sindsdien is onze kennis van het menselijke DNA alleen maar toegenomen en zullen toepassingen van DNA-onderzoek in allerlei domeinen onze toekomst mee bepalen.

Lieven Scheire toert momenteel met de voorstelling Live in Nerdland: DNA. Hij vertelt hoe belangrijk en baanbrekend de ontdekking van James Watson & Francis Crick was en heeft het over een aantal verrassende DNA-toepassingen.

My Heritage, dat is een DNA-databank waar mensen, die op zoek zijn naar verre familieleden, een DNA-staal kunnen achterlaten. In de hoop dat dat verre familielid dat ook doet en dat er dus op die manier een match ontstaat. Dat is wat Kim Haelen uit Oud-Turnhout een paar maanden geleden overkwam.  Kim is van Zuid-Koreaanse origine, ze diende haar DNA in en plots bleek dat ze een zus in de VS had. Een reportage van Ward Bogaert.

CRISPR is een manier om te knippen en plakken in iemands DNA. Een techniek om designerbaby’s te maken maar vooral ook voor allerlei veelbelovende medische toepassingen. Een gesprek met kankeronderzoeker Hetty Helsmoortel.

Vincent Byloo geeft een overzicht van een aantal historische mysteries die dankzij DNA opgelost zijn.

Hoe ver staat het gebruik van DNA-onderzoek om “cold cases” (onopgeloste misdrijven) te kunnen oplossen? Is het een wondermiddel? Of heeft het toch ook zijn beperkingen? Een gesprek met een forensisch adviseur van het NICC, het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie.

Wat als uit onderzoek van je DNA blijkt dat je voorbestemd bent om een bepaalde ziekte te krijgen. Anja weet dat de ziekte van Huntington haar zal treffen. Een getuigenis.